Državno izborno povjerenstvo SDP prijavilo DORH-u: Hoće li ostati bez sredstava iz proračuna?

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

O KAŠNJENJU objave godišnjeg financijskog izvještaja SDP-a za 2012. godinu oglasilo se i Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U skladu s odredbom članka 30. st. 2. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ("Narodne novine", broj 24/11 i 61/11, u daljnjem tekstu: Zakon o financiranju) političke stranke su dužne godišnji financijski izvještaj (tj. financijski izvještaj za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca) dostaviti Državnom uredu za reviziju u roku od 60 dana od dana isteka izvještajnog razdoblja, dakle godišnji financijski izvještaj za 2012. političke stranke su bile dužne dostaviti do 1. ožujka 2013. do 24 sata.

Na temelju odredbe članka 39. st. 2. Zakona o financiranju, političke stranke su dužne godišnji financijski izvještaj objaviti na svojim web-stranicama, najkasnije do 1. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrdilo je da je Socijaldemokratska partija Hrvatske - SDP godišnji financijski izvještaj za 2012. godinu objavila 3. ožujka 2013. na svojoj web-stranici - www.sdp.hr. O utvrđenom prekoračenju roka u smislu članka 39. st. 2. Zakona o financiranju, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske je sukladno odredbi članka 49. st. 2. Zakona o financiranju obavijestilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Iz navedenih zakonskih odredbi, kao i odredbi članka 41. st. 1. i članka 42. st. Zakona o financiranju ne proizlazi ovlast Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske za podnošenje prijedloga Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora za donošenje odluke o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca i odluke o gubitku prava na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca, već je to u nadležnosti Državnog ureda za reviziju",
stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

SDP nije govorio istinu

Priča oko kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća SDP-a rezultirat će prijavom DORH-u i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Tako su danas poručili iz Državnog ureda za reviziju iz kojeg stiže i vijest kako SDP nije govorio istinu kada je rekao da su ih obavijestili o kašnjenju. Istodobno, potpredsjednica Stranke Milanka Opačić poručila je da im je zbog svega žao i da će stranka poštivati zakonske odluke.

"SDP nas nije kontaktirao, a i da nas je kontaktirao, ništa se ne bi promijenilo, zato što su zakon i rok tu", rekla je danas za Media servis glasnogovornica Državnog ureda za reviziju Biserka Čoh Mikulec opovrgavajući jučerašnje priopćenje te stranke u kojem stoji da su zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe bili prisiljeni izvijestiti Državno izborno povjerenstvo i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih je financijsko izvješće s objavom kasnilo dva dana.


"Mogu samo reći da je samo očito uslijed medijskog pritiska bilo i nekih nespretnosti, mogu reći i šlampavosti i da neke informacije nisu bile točne", pokušala je objasniti potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić, a na novinarsko inzistiranje da kaže jesu li Ured za reviziju izvijestili ili nisu tek je rekla. "Koliko znam, obaviještena je Fina i to je valjda i jedina obavijest koja je išla".

Sve se to dogodilo, ponovila je danas još jednom Opačić, zbog hitnog operativnog zahvata djelatnice u računovodstvu. Žao nam je zbog svega, ispričavamo se javnosti, ali podsjećam da SDP nikada ništa nije skrivao, poručila je potpredsjednica stranke. "Mi smo mogli birati ili da pošaljemo nepotpuno izvješće ili da zakasnimo dva dana. Evo, dva dana smo zakasnili", rekla je Opačić.

Transparency International Hrvatska: Nije poslana dobra poruka

"To je izvješće danas stiglo. Dostavili su ga osobno", kaže glasnogovornica Državnog ureda za reviziju. Ističe da svi oni koji financijska izvješća nisu dostavili u roku imaju jednak tretman. "Državni ured za reviziju će postupiti prema odredbama ovog zakona na način da za sve one, koji nisu dostavili godišnje financijske izvještaje u zakonskom roku, nisu ih u zakonskom roku objavili na svojim web stranicama, postupit će prema člancima po kojima mora postupiti i o tome izvijestiti Državno odvjetništvo i saborski Odbor", pojasnila je Čoh Mikulec.

I dok iz SDP-a poručuju da su spremni na kaznu i da će je apsolutno prihvatiti, šef Transparency Internationala Hrvatske Nikola Kristić poručuje - bilo kako bilo, nije poslana dobra poruka. "Nije dobra zato što je proklamacija SDP-a kao vodeće stranke u ovoj koaliciji na vlasti bila sasvim drugačije postupanje od prethodne vlasti, odnosno od prethodne stranke", istaknuo je Kristić te zaključio: "Trebalo je to prevenirati i ozbiljnije pristupiti cijelom problemu".

 

Pročitajte više