Dvoje Amerikanaca zaraženih ebolom stiže u SAD: Trump poludio - "Ne dopustite im ulazak u zemlju!"

Foto: Getty images/Guliver image

DVOJE američkih pacijenata zaraženo ebolom bit će vraćeno u SAD na liječenje, prenosi ABC News. Postoje planovi da se pacijenti prebace u posebni odjel Emory University Hospitala, izjavili su službenici bolnice.

"Emory University Hospital ima posebno sagrađenu izolacijsku jedinicu koja je uređena u suradnji s CDC-om, kako bi se liječili pacijenti koji su izloženi teškim infektivnim bolestima. Radi se o fizički odvojenom području koje ima jedinstvenu opremu, specijalizirano medicinsko osoblje i specifično postavljenu infrastrukturu koja pruža izvanredno visok stupanj kliničke izolacije, kakav imaju još samo tri druge bolnice u zemlji", rekli su izvori iz bolnice za ABC News.

Podsjetimo, stručnjaci tvrde kako se radi o jednom od najopasnijih slučajeva širenja ebole u povijesti. Različiti izvori napominju kako je broj zaraženih već prešao 1200 slučajeva.

Centar za prevenciju i nadzor bolesti priopćio je kako "nema značajnog rizika" od izbijanja ebole u SAD-u, što bi bilo presedan samo po sebi, jer još nije zabilježen slučaj širenja ebole iz zemalja u razvoju u smjeru razvijenijih zemalja.

Može li se zaraziti tijekom letova?


U današnjem umreženom i povezanom svijetu, ozbiljan rizik kod prenošenja bolesti predstavljaju avionski letovi, koji mogu izazvati lančanu reakciju obolijevanja jednom kad zaraženi putnik stigne na ciljanu destinaciju. Nekadašnja percepcija o visokoinfektivnim bolestima poput ebole, koja se odnosila na njihov ograničeno lokalni i regionalni karakter, danas više ne vrijedi.  

Doktor Sanjay Gupta, glavni CNN-ov korespondent za medicinsku problematiku, izjavio je kako "postoji zabrinutost oko realne mogućnosti da ljudi koji dolaze iz zapadne Afrike sa sobom donesu te bolesti".

Iako WHO još nije proglasio restrikcije što se tiče putovanja u zemlje zapadne Afrike, američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti objavio je upozorenje u srijedu, u kojemu savjetuje putnicima da odgode sva nekrucijalna putovanja u tri pogođene zapadnoafričke zemlje.

Trump: Ne dovodite ih!

Na svom Twitter profilu na ovu vijest reagirao je i Donald Trump. "Pacijent s ebolom doći će u SAD ovih dana - sada sam siguran da je naša vlast neposobna. Ne dovodite ih ovdje!", prokomentirao je Trump, a nešto kasnije dodao: "Ne dopustite oboljelima od ebole ulazak u SAD. Liječite ih tamo. SAD imaju dovoljno problema".

Pročitajte više