EU u petak otvara pristupne pregovore s Crnom Gorom: "Postoji zabrinutost, ali vidi se napredak"

CRNA GORA je dobila zeleno svijetlo za početak pristupnih pregovora o ulasku u Europsku uniju, javljaju strani i crnogorski mediji. Tu odluku još trebaju potvrditi šefovi država ili vlada na summitu krajem tjedna u Bruxellesu.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele je putem Twittera objavio da su ministri vanjskih i europskih poslova članica EU-a na sastanku u Luxembourgu preporučili da se s Crnom Gorom u petak otvore pristupni pregovori.

Finski ministar vanjskih poslova Alexandar Stubb rekao je uoči početka sastanka Vijeća ministara EU da očekuje da će Crna Gora dobiti u utorak datum početka pregovora.

"Postoji određena zabrinutost u vezi s Crnom Gorom, ali vidi se napredak i pregovori mogu početi"

"Vrijeme je da pregovori počnu, iako će biti će sigurno dosta rasprave o vladavini prava", istaknuo je Stubb. Na pitanje novinara Radija Slobodna Europa hoće li uspjeti uvjeriti švedskog kolegu Carla Bildta koji se protivi početku pregovora, finski ministar je odgovorio: "To je rasprava 'velikog s malim bratom', ali na kraju dana u obitelji se svi sporovi riješe i stvari se dogovore. Nadam se da ću ga uspjeti uvjeriti da je važno početi pregovore".

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders napomenuo je da postoji određena zabrinutost u vezi s Crnom Gorom. "Nadam se, siguran sam da smo vidjeli neki napredak. Naravno, postoji i određena zabrinutost kada je u pitanju Crna Gora, ali moramo početi pregovore. Tako kaže i izvještaj komisije i ja podržavam prijedlog komisije po tom pitanju", rekao je Reynders

Njemački državni tajnik za vanjske poslove Michael Link rekao je prije početka sjednice Vijeća ministara EU da Njemačka podržava otvaranje pregovora.

"Da, Njemačka je u potpunosti posvećena tome da se danas odredi datum pregovora. Još uvijek je rano razgovarati o nekim stvarima, ne mogu vam jamčiti kakav će rezultat biti, ali radimo vrlo predano kako bismo dali zeleno svjetlo za početak pregovora, ne zato što smo naivni i otvoreni, već zato što smo promijenili pristup pregovorima raspravljajući prvo o teškim pitanjima. Crna Gora je postigla napredak, a mi moramo ostati posvećeni onom što smo uvijek govorili, da se oni koji su nešto postigli trebaju pomaknuti jedan korak naprijed, i Njemačka čvrsto podržava otvaranje pregovora danas", potvrdio je Link.

Pročitajte više