Egipat uvozi oružje iz Rusije za 3,5 milijarde dolara

Foto: Guliver Image / Getty Images

RUSIJA i Egipat postigli su preliminarni dogovor o isporuci ruskog oružja Kairu vrijednog 3,5 milijarde dolara, izvijestila je u srijedu ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na direktora državne agencije za naoružanje.

Govoreći na izložbi oružja u Južnoafričkoj Republici, direktor Savezne agencije za vojno-tehničku suradnju Aleksander Fomin nije naveo pojedinosti dogovora.

Rusija, drugi najveći izvoznik oružja na svijetu, pokušava osnažiti vojnu suradnju s Egiptom nakon pogoršanja odnosa između Kaira i dugogodišnjeg saveznika Washingtona koje je dovelo do zamrzavanja obrambene suradnje između dvije zemlje.

Čelnik Rosoboronexporta, državne tvrtke za izvoz oružja rekao je da je broj narudžbi velik unatoč sankcijama Zapada protiv Moskve zbog ukrajinske krize.

"Narudžbe s današnjim danom iznose 38,7 milijardi dolara. To je jedan od najboljih poslovnih rezultata tvrtke u nekoliko posljednjih godina", rekao je Interfaxu Anatolij Isajkin.

SAD i EU uveli su sankcije koje pogađaju rusku vojnu industriju u sklopu širih mjera protiv Moskve zbog njezine uloge u poticanju proruske pobune na istoku Ukrajine.

Pročitajte više