Egipat vodeći po kršenju prava žena među arapskim zemljama: Gotovo sve žene i djevojčice bile su seksualno zlostavljane

Ilustracija: Arhiva

EGIPAT je i službeno postao najgora država po pitanju kršenja prava žena među 22 arapske zemlje, pokazuje najnovije istraživanje zaklade Thomson Reuters. Istraživanje je provelo više od 330 stručnjaka za ženska prava u 22 arapske zemlje, uključujući i Siriju.

Osnovni kriteriji prema kojima se ocjenjivalo poštivan je prava žena u arapskim državama bio je postotak seksualno zlostavljanih žena, nasilje nad ženama, pravo na reprodukciju, odnos prema ženama unutar obitelji te uloga žena u politici i ekonomiji.

Na drugom mjestu, odmah iza Egipta, našao se Irak, a ženska prava najviše se krše, pokazuje istraživanje, i u Saudijskoj Arabiji, Siriji i Jemenu.

Izvještaj UN iz travnja ove godine ukazuje na alarmantni podatak da je u Egiptu čak 99,3 posto žena i djevojčica bilo podvrgnuto nekom obliku seksualnog zlostavljanja.

"Društvena prihvaćenost svakodnevnog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja pogađa svaku ženu u Egiptu, bez obzira na godine, zanimanje, društvenoekonomski status, bračni status, oblačenje ili ponašanje", tvrdi Noora Flinkman iz udruge HarassMap.

Najmanji postotak diskriminacije prema ženama zabilježen je na Komorskim otocima, gdje žene drže oko 20 posto ministarskih pozicija.

Pročitajte više