Ekskluzivni specijal iz Splita: "Zašto smo protiv parade"

DAN UOČI 2. splitskog Gay Pridea ekipa Indexa prošetala je rutom od Đardina do splitske Rive. Sve je u gradu podno Marjana mirno i ništa ne ukazuje da bi sutra išta moglo poći po zlu. Policija se dobro pripremila za sutrašnju paradu, Riva će biti gotovo pa potpuno ispražnjenja... Hoće li to biti dovoljno da osigura sigurnost sudionicima Pridea?

>Splićani protiv parade: Gay Pride na Rivi najobičnija je provokacija

>Zašto se toliko buke diglo oko parade Indexu otkriva splitski psihijatar dr. Mijo Milas

Nakon obilaska rute Gay Pridea, Index je ekskluzivno večeras popričao sa članovima Stožera za obranu Rive Gordanom Sladoljevom i Stjepanom Lozom. Stožeru je danas policija konačno i definitivno odbila prijavu antigay prosvjeda, Sladoljev i Lozo uvjereni su da za takvo što nije bilo zakonske osnove. Po njima, zakon krše upravo policija i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je odbio dati izjavu za Index.

Kako će ministar Ostojić rasplesti neodrživu situaciju?

Lozo i Sladoljev upozorili su na niz zakonskih odredbi koje su prekršene radi organizacije Pridea.

"Sigurno nećemo kršiti zabranu našeg javnog skupa. Nećemo ići na silu kao organizatori parade. Poštivat ćemo pravni red premda smatramo da je pravno mišljenje neutemeljeno. Uredno smo prijavili prosvjed, zadovoljili smo sve odredbe. Spornija je lokacija. Prijavili smo prosvjed na Rivi kako bi spriječili najave da će se kršiti legitimne odluke vlasti Splita o završetku parade. S obzirom da policija kaže da je prostor zauzet, oni negiraju legalnu odluku vlasti Splita. To je jedan pravni presedan. Ne znam nijednu takvu situaciju da bi se na njih mogao referirati. Mislim da su se policija i ministar doveli u jednu neodrživu situaciju. Kako će on to rasplesti, nije mi jasno", kazao je Lozo.

"Riva je bila simbol zajedništva"

"Stalno smo djelovali legalistički, konstantno smo korektno surađivali s policijom. I oni su postali svjesni da ćemo poštivati legalitet njihovih odluka. Sada imamo novu situaciju. Htjeli smo odgovornost preuzeti na sebe, mi je sada više nećemo imati. Policija i Ostojić na sebe su preuzeli odgovornost za jedan tako nezreo događaj za Grad Split. U Splitu već 1.700 godina postoje LGBT pojedinci, ali ne i zajednica. Nadam se da nam se neće dogoditi ni nakon ovog događaja. To bi izazvalo konfuziju i izazvalo stvaranje druge zajednice. A u ovom Gradu Riva je simbol zajedništva svih manjinskih, nacionalnih, rasnih i seksualnih sloboda. U tim stvarima se nikada nismo svađali. Samo se nadam da posljedice gay pridea neće biti da se dogodi društvena podjela koja se ne bi trebala dogoditi ni u idućih 100 godina", kazao je Sladoljev.

Pročitajte više