Evo zašto ste platili cestarinu iako ste satima bili zatrpani u snijegu: "To je europska praksa, HAC se dosad nije susreo s ovakvom nepogodom"

Foto: Mario Pusić (Cropix)

"HRVATSKE autoceste d.o.o. su prilikom ekstremnih zimskih uvjeta učinile sve što su nam objektivne mogućnosti dozvoljavale, kako bi se promet odvijao nesmetano. Naša zimska služba poslala je na teren svu raspoloživu mehanizaciju i ekipe u petak 07.12.2012. godine, te u djelovanju zimske službe nije bilo propusta", stoji u službenom odgovoru HAC-a kojeg smo dobili na upit zašto se na kraju naplaćivala cestarina na A3 i to unatoč desetsatnim čekanjima na cesti i propustima. 
 
> Stiglo objašnjenje iz HAC-a: Ni riječi o naplati cestarine onima koji su satima čekali

 
HAC tvrdi da su zastoj na autocesti A3 uzrokovala teretna vozila koja su se uslijed naglog kočenja popriječila na autocesti, te se nisu bez pomoći dizalica mogla ponovno pokrenuti. Vozila su, tvrde nam u HAC-u, sudjelovala u prometu bez adekvatne zimske opreme, što je jedini uzrok njihovog zastoja, jer je autocesta bila očišćena sukladno europskim standardima. Zimska služba Hrvatskih autocesta je sukladno pravilima struke i prema propisanim protokolima uklanjala vozila s autoceste u najkraćem mogućem periodu, tj. koliko su to vremenske prilike dozvoljavale, pravdaju se iz HAC-a. 
 
"U dosadašnjoj praksi Hrvatske autoceste nisu se susrele s ovako teškim vremenskim uvjetima, u čemu prilog ide činjenica da količina padalina koja je zabilježena proteklog vikenda nije zabilježena u zadnjih pedesetak godina, stoga za takvu situaciju ne postoji propisani protokol o oslobađanju korisnika od plaćanja cestarine. Napominjemo da je plaćanje cestarine unatoč zastojima na autocestama uzrokovanim prometnim nesrećama europska praksa i da nam nije poznat slučaj oslobađanja korisnika od plaćanja cestarine zbog zastoja na prometnicama", kažu nam na kraju iz HAC-a bez ikakve isprike građanima.

Pročitajte više