FAZ: "Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo! Koliko bi zemalja koje još nisu zrele trebalo ući u EU?"

"BRUXELLES upozorava Hrvatsku: Uvjeti za pristupanje Europskoj uniji nisu ispunjeni", naslov je članka u uglednom njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, odnosno osvrtu na izvješće o monitoringu budućih zemalja članica. Iako izvješće EK-a nije donijelo nikakva veća iznenađenja te potvrđuje kako Hrvatska napreduje u izvršavanju svojih obaveza, FAZ donosi mnogo kritičnije i negativnije shvaćanje teksta Europske komisije. Ukoliko Hrvatska ne ispuni sve uvjete, mogle bi je dočekati teške sankcije, pa čak i odgoda pristupanja EU, napominje autor članka te dodaje da svaka država članica "ima pravo blokirati pristup Hrvatske EU".

I FAZ upozorava na "10 zapovijedi" koje je Europska unija postavila pred Hrvatsku, među kojima su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata te jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine.



"Hrvatskoj prijete sankcije"

Kako piše FAZ, ako zemlje članice uoče da Hrvatska nije na vrijeme "poslušala 10 zapovijedi EU-a", čekaju je sankcije koje sežu od monitoringa i nakon ulaska u Europsku uniju pa sve do odgode datuma priključenja RH Europskoj uniji. Ipak, kako za FAZ potvrđuju "diplomatski izvori" iz Europske komisije, o ovoj posljednjoj sankciji za sada se ne razmišlja.

Hrvatska poput Bugarske i Rumunjske

Autor teksta, politički dopisnik u Bruxellesu Nikolaus Busse, napominje kako EU u slučaju Hrvatske ponavlja pogrešku koju je učinila u slučaju Bugarske i Rumunjske.

"Obećano je da će se svaku zemlju buduću članicu staviti pod povećalo, ali to se ne događa u slučaju Hrvatske. Što opet doživljavamo ovih dana, devet mjeseci prije planiranog ulaska Hrvatske u EU? Europska komisija predstavlja dugu listu nedostataka iako su pregovori s ovom zemljom okončani još prošle godine. Zašto su opet sve instance u Bruxellesu i u zemljama članicama propustile kandidata koji očito ni na papiru ne ispunjava uvjete za članstvo u EU? Koliko zemalja koje još nisu zrele bi trebalo ući u EU?", pita se Busse.

Fuele: Hrvatska je na dobrom putu da postane 28. članica

Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele danas je pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta demantirao navode FAZ-a te još jednom potvrdio kako Hrvatska dobro napreduje te da je sve bliže članstvu u Europskoj uniji.

"Hrvatska je na putu da postane 28. članica i uvjeren sam da će hrvatska Vlada ispuniti ono što treba ispuniti", rekao je Štefan Fuele.

Pročitajte više