Francuska počinje slati u Irak opremu za prvu pomoć

Foto: Hina

FRANCUSKA će "u narednim satima pristupiti prvim isporukama opreme za prvu pomoć" u Irak, priopćilo je u subotu francusko predsjedništvo.

To je u subotu najavio francuski predsjednik François Hollande u novom telefonskom razgovoru s predsjednikom iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem, dodaje se u priopćenju predsjedništva. U tom razgovoru koji se dogodio nakon njihova razgovora u četvrtak, predsjednik je "opetovao spremnost Francuske da stane uz civile, žrtve neprestanih zločina Islamske države", rekla je Elizejska palača.

Hollande je "istaknuo svoju odlučnost da mobilizira međunarodnu zajednicu i rekao da je od Europske unije zatražio hitno donošenje nužnih mjera kako bi se zadovoljile glavne humanitarne potrebe". Francuska će pak "u narednim satima pristupiti prvim isporukama opreme za prvu pomoć", dodaje Elizejska palača.

Hollande je "potvrdio spremnost da Francuska zauzme svoje mjesto u skupini u koju će ući Sjedinjene Države i sve zemlje koje žele odgovoriti na apel UN-ova Vijeća sigurnosti". Vijeće je zatražilo od međunarodne zajednice da "podupre iračku vladu" kojoj prijeti napredovanje džihadista na sjeveru zemlje.

Francuski predsjednik je usto poručio Barzaniju da je "rješenje krize" koja pogađa Irak "i političko", zatraživši da "učini sve kako bi se što prije sastavila prava vlada nacionalnog jedinstva koja će nastojati odgovoriti na težnje čitavog iračkog naroda".

Pročitajte više