GM-u zbog pokvarenih auta u kojima je stradalo 104 osobe prijeti više od milijardu dolara kazne

Foto: Wikipedia

AMERIČKA kompanija General Motors (GM) poznata po proizvodnji automobila poput Chevroleta namjerno je pokušala zatajiti da neka njihova vozila imaju problema sa sustavom paljenja i ubrzanjem, čime je počinjeno kazneno djelo koje će ovu kompaniju koštati više od milijardu dolara globe, javlja New York Times.

GM nije na vrijeme stigao povući neispravne automobile s tržišta, a zato što su pokušali zataškati svoju grešku desila su se najmanje 104 smrtna slučaja. Pravosudni dužnosnici i dalje s GM-om dogovaraju detalje globe, za koju se očekuje da će biti rekordna. Svi detalji nagodbe trebali bi biti poznati do ljeta.

Olakotna okolnost za GM je što su pristali na suradnju s istražnim organima čim je istraga pokrenuta. Pod istragom su i neki bivši zaposlenici GM-a, protiv kojih bi također mogao biti pokrenut kazneni proces.

Rezultat je to istrage koja je trajala više od godinu dana, a započela je u veljači 2014. godine, kada je GM s tržišta počeo povlačiti više od 2,6 milijuna Chevrolet Cobalta i drugih malih automobila kod kojih su uočeni problemi zbog kojih se motor mogao neočekivano ugasiti, prilikom čega bi prestali funkcionirati i volan, kočnice i zračni jastuci. Zbog toga je GM prošle godine s tržišta morao povući čak 30 milijuna vozila.

 
 
 

Pročitajte više