"Generali su 20 godina bili u zimskom snu, nijemo i slijepo promatrali kako se Hrvatsku pljačka privatizacijom"

Foto: Goran Šebelić/Cropix

NAKON što su umirovljeni generali, okupljeni u Hrvatskom generalskom zboru, u subotu žestoko kritizirali Vladu poručivši da više neće biti pasivni promatrači, stižu brojne reakcije. Predsjednik Ivo Josipović poručuje da je riječ o lošoj konotaciji militarizacije politike, ministar branitelja Predrag Fred Matić se pita gdje su generali bili prošlih 20 godina, dok bivši predsjednik Stipe Mesić ističe kako se nemaju što miješati u politiku.

48 umirovljenih generala imalo je ovog vikenda niz primjedbi na aktualnu vlast - od pokvarenog mlijeka, ćirilice u Vukovaru, povlačenju naše vojske sa Golanske visoravni pa sve od Zakona o poticanju strateških investicija. "Ove njihove strateške investicije gdje se rasprodaje zemlja, šuma i pitka voda, e to neće proći", rekao je umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo.

Za predsjednika Ivu Josipovića riječ je o vrsti angažmana koji dovodi u pitanje ciljeve zbog kojih je osnovan Generalski zbor. "Pod firmom jedne vojne, generalske udruge ulazi u dnevnu politiku. To je jedna loša konotacija militarizacije politike", istaknuo je Josipović.

Za bivšeg predsjednika Stipu Mesića dvojbe nema, Generalski zbor nema što raspravljati o politici. "Kao što se nisu mogli generali baviti onda kad sam ih ja poslao u mirovinu. Oni su napisali jedan politički pamflet u kojem su rekli, mi smo branili Hrvatsku, mi ćemo odlučivati što će se raditi u Hrvatskoj. To oni ne mogu, ali ako izađu iz vojske, mogu se kandidirati, mogu osnivati nove stranke, ali dok je uniforma, on se u uniformi ne može baviti politikom", kazao je Mesić.

Ministar branitelja, Predrag Fred Matić ističe da se generali imaju pravo okupljati i izražavati svoje stavove, no pita gdje su bili posljednjih 20 godina. "20 godina su bili u nekakvoj hibernaciji i zimskom snu. Čini mi se da su prespavali 20-ak godina. Oni su nijemo i slijepo promatrali kako se Hrvatska pljačka kroz privatizaciju, kroz privatizaciju hrvatskih banaka. Otišla nam je INA, bila nam je tu i Fimi media i nisam primijetio neku njihovu reakciju ili primjedbu na to", rekao je Matić. Sve ovo treba, zaključuje ministar Matić, gledati u kontekstu predstojećih lokalnih izbora.

Pročitajte više