Glavna ekonomistica Svjetske banke u Hrvatskoj: Treba nam fiskalna konsolidacija, prije svega rezanjem rashoda

Foto: Dragan Matić/Cropix

MEĐUNARODNA konkurentnost i poslovna privlačnost bila je tema konferencije u Hrvatskoj narodnoj banci. Još jednom su predstavljeni uzroci hrvatskih ekonomskih tegoba i prijedlozi rješenja.

Konferenciju su organizirali HNB i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj. Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako je važno provesti strukturne reforme, koje bi pokrenule hrvatsko gospodarstvo. U opsežnom predavanju voditelj ureda Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj Alan Paić upozorio je na zabrinjavajući pad hrvatske konkurentnosti kroz godine i ciljevima u budućnosti. Glavna ekonomistica Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster rekla je da Hrvatska nakon 13 godina ima spekulativni kreditni rejting. Neslavni rekord je i najveća dugoročna nezaposlenost. Navela je i nužne zadatke, koji stoje pred Hrvatskom.

"Učiniti napore prema vraćanju investicijskog kreditnog rejtinga što će zahtijevati fiskalnu konsolidaciju rezanjem rashoda prije svega. Prostora za povećanje poreznog opterećenja jednostavno nema u ekonomiji visoke nelikvidnosti u kojem imate veću destrukciju poduzeća nego novo kreiranje. Ne možete zaobići ni pitanje reforme javne uprave", kaže Madžarević-Šujster.

Vrdoljak: Oko Zakona o strateškim investicijama nepotrebno se digla halabuka

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je ključno pitanje čime se u Hrvatskoj želimo baviti za 10-15 godina. Naglasio je donošenje ključnih strategija i zakona. Za onaj o strateškim investicijama Vrdoljak je rekao da se nepotrebno digla halabuka.

"Taj zakon po prvi puta imenuje osobu koja u tri mjeseca mora nešto napraviti. Ne preskačemo procedure. Sve procjene utjecaja na okoliš da, samo ne u devet mjeseci, nego tri. I po prvi put će ova država i sve institucije imati model koji je potpuno jasan i najtransparentniji moguć i s modelom gdje se zna ime odgovorne osobe, rok i cilj."

Tračak optimizma na konferenciji unio je ministar turizma Veljko Ostojić predstavivši strategiju razvoja turizma, jedne od rijetkih hrvatskih gospodarskih grana koja bilježi rast.

Pročitajte više