Glup narod i šizofreni političari

Foto: Hina, Index

UBERITE ovu ludost koja piči po medijima zadnjih dana.... na stranačkim stranicama na http://www.sdp.hr/aktualno/peticija/ SDP skuplja potpise za neku peticiju u vezi javnog zdravstva.

Dakle, SDP kao VLADAJUĆA stranka organizira peticiju u vezi nečega vezanog za zdravstveni sustav?!? Ovo je jako simptomatično za to kako SDP vidi svoju vlast i politiku općenito – naime kao alibi za nesposobnost i nerad. Još bi bilo najbolje da ne skupe dosta potpisa na nekoj web stranici u pripizdini interneta pa kažu "e jebiga, nije prošlo".

Je li se Varga oteo kontroli?

Pa SDP ima vladu, ima većinu, ima ministra zdravstva, osim ako se Varga nije toliko oteo kontroli da je osnovao državu u državi. Što im još treba da provedu svoje vlastite želje u djelo?

Nevjerojatno, ali nije prvi put. Zapravo se gotovo svi ministri i cijela vlada od početka ponašaju ovako, kao da im za neke poteze, reforme i uopće ikakve odluke treba dodatna internetska peticija jer izbori nisu bili dovoljni.

Maras, Bauk, Hajdaš...

Cca godinu i pol nakon preuzimanja vlasti na TV je došao silno odbojni ministar Bauk i objasnio zašto u ovom mandatu neće biti reforme uprave, tj rezanje barem 400 od 500 općina, 100 od 130 gradova i barem 12 od 20 županija. "Nema političke volje" objasnio je Bauk u kameru i slegnuo ramenima, kao šta on jadan tu može. Ništa se neće rezati, ni jedna jedina općina a kamoli nekoliko stotina što bi bio razumski minimum. I to je to.

Pa ti si ta "politička volja" beskorisno laprdalo! Ti si izabran da provedeš program, rasteretiš društvo i složiš funkcionalnu državu! "Nema političke volje" da napravi ono jedino što je smisao njegovog posla, zaključi lik na manje od pola mandata, i tako si efektivno da godišnji odmor u trajanju od 2,5 godine.... jer ako ne ide u reformu uprave, onda ne znam što uopće ima raditi u uredu. Sigurno nije izabran da priča očajne viceve, što je jedino što radi u zadnje vrijeme.

Na ovo gotovo nitko nije reagirao. HDZ – očekivano, jer oni su, zajedno s SDP-om taj "manjak političke volje", sviđa se objema strankama imati lokacije za uhljebljavanja na općinskim i županijskim razinama. Nisu reagirali niti rijetki neutralni promatrači iz javnosti, do tog momenta ionako rezignirani na jasnu poruku da SDP do kraja mandata nema namjeru raditi ništa, ili ništa bitno, ili ništa za dobrobit građana Hrvatske koji ne rade u javnom sektoru.

Pokrenuli peticiju protiv samih sebe

Sad u sektoru zdravstva, u kojem je Milanovićev omiljeni ministar – da mu nije omiljen ne bi ga "hand pickao" usred mandata i trpio sve njegove ispade – Vargu uza sto drugih problema, od kojih se samo dio vezan za zdravstvo, a ostali za opću kulturu, optužuju za privatizaciju i "amerikanizaciju" zdravstva. U to koliko su te optužbe osnovane ne osjećam se kvalificiran ulaziti, svakako ne pored žive i zdrave Nataše Škaričić. SDP sad okreće "pilu naopako" i, valjda na savjet kakvog skupo plaćenog PR maga, pokreće nešto neviđeno – peticiju protiv samih sebe! I to u momentu dok su na vlasti. Kada mislite da hrvatska politika nikako ne može postati šizofrenija – naše vodeće stranke nađu načina da vas razuvjere.

Na sličan, iako ne identičan način, potvrdu javnosti tražio je i ministar prometa Hajdaš – ako monetizacija ne prođe, dajem ostavku, obećavao je. Monetizacija cesta nije prošla – pod pritiskom javnosti, ali on ostavku nije dao. Valjda smatra da ga "politička volja" ili nedostatak političke volje automatski aboliraju od ikakve osobne odgovornosti, čak i kada je sam obećao ostavku ako njegov projekt ne prođe? Ali – čemu? Pa kad Bauk samo slegne ramenima i odustane od projekta daleko bitnijeg i većeg, i za program SDP-a značajnijeg, od monetizacije cesta, i ostavka mu i ne pada na pamet, što bi Hajdaš bio časniji?

Maras? Taj već mjesecima, ako ne i godinama vodi nekakav besmisleni PR rat s Hrvatskom Gospodarskom Komorom. "Ukinut ću članarine!" prijeti – ali očito jalovo, jer nikako da ih zaista i ukine. Lik iz HGK odgovara jednako svadljivo i jednako besmisleno. Čekaj, ima li ministar poduzetništva – pardon, ima li Vlada kao takva ovlasti da ukine te članarine, ili nema? Treba li i ovdje neka peticija, događanje naroda, treba li da poduzetnici dignu negdje šator i krenu u proteste po crkvama da se Maras i Vlada mrdnu s mjesta i pređu s riječi na djela? Uz to, Maras je poseban po tome da za svoj PR i marketing bezočno troši javni novac.

Sjajan PR potez

Za narod, pogotovo glup kao hrvatski, koji jako slabo shvaća mehanizme političkog djelovanja, ovakva peticija za javno zdravstvo mogla bi se pokazati sjajnim PR potezom. Narod koji ne shvaća kako djeluju kamate, što je javni dug, što je izvršna vlast i koja je razlika između ministra, zastupnika i ambasadora, takav narod bez problema će popušiti spiku o časnoj peticiji, kao što je pušio Josipovićevu "novu pravednost" ili Kolindine pozive na zajedništvo. Ili što već tko, obzirom za svoju ideološku pripadnost, odluči pušiti. Kako se god nakon ovoga razriješi zdravstvena zavrzlama, SDP će imati dokaze da su htjeli samo najbolje za ovaj napaćeni narod. Evo, tu vam je peticija, zašto je niste potpisali u dovoljnom broju?

Po svemu, ispada kao da SDP-ovci parlamentarne izbore, vrhunski iskaz političke volje naroda, shvaćaju samo kao odabir za "hladni pogon", smještanje guzica u fotelje – dobili smo izbore, a s njima i položaj, no ako netko od nas zaista i očekuje da nešto radimo, treba nam nešto povrh toga – šator, referendum, neka svađa dva stranačka ovna na brvnu, peticija nas samih protiv sebe ili kakva slična budalaština. Parlamentarni izbori definitivno nisu dovoljni.

Pročitajte više