"Gotovina je heroj koji to ne želi biti"

Foto: Ronald Goršić / Cropix

"HEROJ koji to ne želi biti", naslov je komentara o Anti Gotovini kojeg je u bečkom dnevnom listu Der Standard objavila novinarka Nina Brnada.

Novinarka austrijskog dnevnika analizira fenomen Gotovine i njegov povratak u Hrvatsku, te konstatira kako je general svojim izjavama mnoge iznenadio, a neke svoje lojalne sljedbenike vjerojatno i razočarao ignoriranjem njihovih očekivanja.

"Svi su mislili da znaju tko je Ante Gotovina: hrabar vojnik i neprijatelj Srba", piše Brnada, te dodaje kako su Gotovinu, čijoj se ikoni hrvatska desnica u poslijeratnim godinama krenula klanjati, mnogi smatrali nacionalnim svecem.

General se distancirao od svoje "vojske"

"Kada je general oslobođen, slavlje je bilo trijumfalno. Na glavnom zagrebačkom trgu pjevale su se nacionalističke pjesme u kojima se neprijatelju prijeti da će ih hrvatska ruka stići i u Srbiji. Kao da rat i dalje traje", piše Brnada.

"Ustrojila" se Gotovinina "vojska" na trgovima, kao i društvenim mrežama, gdje su mnogi zazivali i njegov politički angažman. Povratnik iz Haaga, međutim, nije ispunio očekivanja euforičnih masa, zaključuje novinarka Der Standarda.

"On, kojeg se slavi kao najvećeg heroja, u svom se govoru na Trgu bana Jelačića distancirao od vojničkih parola, a kada se zahvalio institucijama države od mase je dobio i glasne zvižduke", piše Brnada.

Platno na koje se projicirao nacionalizam

Gotovinin poziv izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku, koji je uslijedio par dana kasnije u intervjuu za Kurir, za Brnadu je signal da je Gotovina sve ove godine zapravo bio samo "platno za projekciju zadrtog nacionalizma, što nije imalo veze s njim kao osobom".

"Njegovi pristalice žive moto 'Hrvatska Hrvatima', a Gotovina propagira multikulturalnu Hrvatsku koja treba biti domovina svim svojim građanima. Hrvatska desnica pretvara se da se ništa nije promijenilo, kao da je Gotovina i dalje njihova ikona. Ali ta im ikona izmiče iz ruku", zaključuje reporterka Der Standarda. 

Pročitajte više