UNESCO nagradu za slobodu tiska dodijelio palestinskim novinarima

Foto: EPA

Palestinski novinari koji izvještavaju o ratu u Gazi dobili su nagradu kojom se slavi sloboda tiska, objavilo je UNESCO, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu.

Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2024. godinu palestinskim novinarima je dodijeljena je sinoć u Čileu.

"U ovim vremenima tame i beznađa, želimo podijeliti snažnu poruku solidarnosti i priznanja onim palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u tako dramatičnim okolnostima", rekao je predsjednik žirija Mauricio Weibel.

"Kao čovječanstvo, imamo veliki dug prema njihovoj hrabrosti i predanosti slobodi izražavanja."

Ubijeno najmanje 97 novinara i medijskih djelatnika

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay rekla je da se nagradom odaje počast hrabrosti novinara u teškim i opasnim okolnostima.

"Još jednom ove godine, nagrada nas podsjeća na važnost kolektivnog djelovanja kako bismo osigurali da novinari diljem svijeta mogu nastaviti obavljati svoj osnovni posao informiranja i istraživanja".

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku, najmanje 97 novinara i medijskih djelatnika nalazi se među više od 35.000 ubijenih od početka rata 7. listopada.

Od 1. svibnja prijavljeno je još 16 ozlijeđenih novinara, četiri su nestala, a 25 je uhićeno, rekao je CPJ.

Pročitajte više