Grad Zagreb prvi u Hrvatskoj uvodi prevoditelje za gluhoslijepu djecu u vrtiću

Foto: Hina

HRVATSKI savez gluhoslijepih osoba Dodir priprema proslavu 20. godišnjice djelovanja. Tim povodom u goste su pozvali i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji ih je posjetio u njihovim prostorijama u Vodnikovoj ulici.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir broji 350 članova, a djeluje već 20 godina. No, to ipak nije konačna brojka, pojašnjava predsjednica Sanja Tarczay. "To možda izgleda malo, ali kad se tom broju pridruže članovi obitelji i oko tisuću drugih podupirućih članova koji pomažu našu udrugu, brojka je jako velika, ali mi uvijek prvenstveno pomažemo i brinemo se za naše gluhoslijepe članove."

Savez tijekom godine organizira brojne aktivnosti za svoje članove, ali i građane s ciljem senzibiliziranja cjelokupne javnosti. "Planiramo u 9. mjesecu turneju dramskog studija gluhoslijepih osoba Dodir, koji će putovati u Split, Osijek, Rijeku i Varaždin, i u Zagrebu će imati završno, a onda baš uoči Dodirovog rođendana, imat ćemo veliku središnju proslavu."

Povodom jubilarnog 20. rođendana članovi Saveza u goste su pozvali gradonačelnika Bandića. "Pozvali smo ga zato da ga nešto pitamo. Ako se on složi, mogao bi preuzeti štafetu od naše Josipe Lisac koja je dvije godine bila ambasador humanosti pa se nadamo da on bude prihvatio tu novu ulogu."

"Organizirat ćemo prevoditelje u obrazovnim institucijama"

Gradonačelnik je naravno ovu ponudu spremno prihvatio, a dogovorene su i neke nove aktivnosti. "I suradnja centra, svi su papiri gotovi, samo da nam predsjednica doktorira. 12.9. ćemo se svi naći na obrani doktorske disertacije kod naše predsjednice. To će biti prvi put u povijesti da gluhoslijepa osoba u Hrvatskoj doktorira. I zbog toga, gradonačelnik je prihvatio biti anđeo čuvar udruge Dodir."

Osim toga, Grad Zagreb će prvi u Hrvatskoj omogućiti prevoditelja za trogodišnju gluhoslijepu djevojčicu u Dječjem vrtiću Mali princ, naglasio je Bandić.

"I dogovorili smo se, koliko bude potrebe za prevoditelje, da ćemo toliko organizirati u obrazovnim institucijama, predškolskim i školskim. I po tome ćemo opet biti prvi u Hrvatskoj. A red je da Zagreb bude prvi."

I u posljednjih 20 godina je napravljeno mnogo, a suradnja između Grada Zagreba i Saveza Dodir je uvijek bila jako dobra, naglasila je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna. "Dakle, oni su jedna vrlo kvalitetna udruga, kao i sve udruge koje mi sufinanciramo, ali uvijek imaju neke inovacije i uvijek su ispred u tim svojim projektima."

Pročitajte više