Grčić: Povećanje PDV-a za dvije ili tri stope neće nikoga osiromašiti; Linić: Nemojmo stvarati paniku

Foto: FAH

POTPREDSJEDNIK Vlade Branko Grčić komentirao je danas u RTL Danas Vladine smjernice za punjenje državnog proračuna, koje uključuju i povećanje PDV-a na dječju hranu, ulje, šećer i vodu. Kritike stižu za svih strana, a Grčić tvrdi - drugačije ne možemo.

"Poslodavci traže da sve režemo, sindikati da ništa ne diramo, a zaboravljaju da su i oni kumovali ovakvom stanju. Vlada pokušava naći sredinu, biti umjerena, ne dirati najugroženije skupine i ne rezati plaće", kazao je Grčić.

"Budite uvjereni da su ovo minimalne korekcije stope PDV-a. Dvije-tri stope nikoga u zemlji neće osiromašiti", govori Grčić. Ipak, s obzirom na najavu poskupljenja ulja, šećera i vode, postavlja se pitanje - kako je moguće da Vlada smatra da to neće imati velikog utjecaja na standard građana.

"Mi smo u 2012. godini smanjili deficit za 4 milijarde kuna, znači, poduzeli smo određene mjere. Ove godine taj deficit za 7 milijardi raste autonomno, imamo povećane troškove za ulazak u EU, kao i kamate na ogromni dug. Nitko tko vas pokušava uvjeriti da možemo ovaj problem drugačije riješiti - nije u pravu.

Mi štitimo najugroženije skupine, a zahvaćamo one kategorije koje imaju najveće prihode. U iduće dvije godine moramo smanjiti deficit ispod tri posto BDP-a i ostvariti kriterije iz Maastrichta", kazao je Grčić.

Linić: Nemojmo stvarati paniku

Ministar financija Slavko Linić komentirao je danas u središnjem Dnevniku HRT-a vladine reformske mjere i najavljene rezove te povećanje međustope PDV-a. Kako tvrdi, iako će stopa PDV-a rasti, građani to neće previše osjetiti.


"Pogrešna je konstatacija da će doći do poskupljenja - tri posto povećanje međustope PDV-a ne znači nužno i poskupljenje. Nemojmo stvarati paniku, gospodarstvo treba platiti veću stopu, građani ne trebaju. I siguran sam da građani neće plaćati", kazao je Linić.

Linić je najavio da će građani ipak nešto opet skuplje plaćati - gorivo.

"Gorivo će sigurno poskupjeti, trošarine moramo povisiti jer imamo najniže cijene u Europskoj uniji. Da imamo malo odgovorniju INA-u, vjerojatno bi imali i konkurentnije cijene na tržištu", zaključuje Linić.

"U RH trošimo više nego što ostvarimo prihoda. Sve se to financira novim kreditima, U narednih 5, 6 godina Hrvatska će se neprekidno zaduživati - zaduživanje se jednostavno ne može izbjeći", najavio je Linić.

Na pita je do kada ćemo financirati kredite državnih tvrtki, ministar financija odgovara:

"Vlade koje nisu prstom makle da riješe pitanje željeznice, voda, energije, moraju shvatiti da to dolazi na naplatu i sve će to platiti porezni obveznici".

Pročitajte više