Grčić predstavio plan za pokretanje investicijskog ciklusa: U Vladi očekuju rast BDP-a od 1,8 posto u 2013. godini

Foto: Goran Mehkek/Cropix

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavio je na sjednici Vlade plan za pokretanje investicijskog ciklusa do 2015. godine. Grčić je pojasnio kako se u 2013. godini očekuje umjereni oporavak, rast BDP-a od 1,8 posto, blagi rast izvoza i potrošnje. Rast investicija trebao bi iznositi osam milijardi kuna te doseći 72 milijarde.

"Rast investicija, dosta optimistično, 11,5 posto realno, uz barem održavanje osobne potrošnje građana na istoj razini i uz očekivani oporavak izvoza, ako dođe do bitne pretpostavke, a to je oživljavanje gospodarstva u europskim zemljama, posebno u onima koji su partneri Republike Hrvatske", naglasio je Grčić.

Investicijski boom očekuje se od javnih poduzeća, a Vlada velika očekivanja ima i za privatni sektor za koji treba poboljšati klimu. "Prva godina je godina priprema, druga je godina rezultata", osvrnuo se premijer Zoran Milanović nakon Grčićevog izlaganja.

"Kada govorimo o državnim investicijama, o javnim poduzećima, o restrukturiranju javnog sektora, to je naš posao. Prva godina je bila godina pripreme, a druga godina je kao što ste precizno ovdje analizirali, godina konkretnijih rezultata. I situacija nije sjajna, ali vidimo da i u tim okvirima neki imaju bolje prognoze, a neki lošije prognoze. To ovisi o nama", poručio je Milanović.

Milanović: Novih poreznih opterećenja neće biti

Na sjednici Vlade koja ima čak 50 točaka premijer Zoran Milanović je istaknuo da Vlada uvodi reda te da je percepcija korupcije niža. "Nastavit ćemo kako smo i dosad radili, a rezultati će doći", kazao je premijer. "Vodimo računa o strpljenju građana, treba i malo sreće, no stvari ovise o nama" poručio je Milanović te u osvrtu na godinu dana svoje vladavine ponovio kako neće biti novih poreznih opterećenja.


"Ne očekujemo da nas itko hvali, da nas itko nekritički hvali, radit ćemo manje više kao do sada. Greške koje su se događale ćemo nastojati korigirati. Propusta ima, prva godina je uvijek teška i računamo na strpljenje, ali ne na sljepilo ljudi, neka kažu što ne valja. Novih poreznih opterećenja neće biti, nije ih bilo niti do sada", istaknuo je Milanović.

Mrsić: U drugoj polovici 2013. očekujemo oporavak

I ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić dobio je uoči sjednice Vlade šibu mladeži HDZ-a povodom blagdana Svetog Nikole, a poruka je bila da se o radi o šibi koju mu dodjeljuju nezaposleni, kojih je sve više.

Mrsić je kao i nedavno u ekskluzivnom razgovoru za Media servis potvrdio kako se u drugoj polovici 2013. godini očekuje oporavak te smanjenje broja nezaposlenih.

"Vrijeme oko nas nije dobro, recesija je, ali ono što očekujemo je da ćemo negdje u drugoj polovici 2013. godine vidjeti prve znakove oporavka i to u prvom redu, da ćemo otvarati više radnih mjesta, nego što gubimo. Dakle, od 2008. godine mi svaki dan više gubimo radnih mjesta nego što ih dobivamo i to će se promijeniti u 2013. godini, u drugom dijelu", poručio je Mrsić.

Lesar: Više od 90 posto investicija temelji se na novom kreditnom zaduženju


Vladin plan investicija nerealnim smatraju predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković.

"Naslovna stranica ovog programa je piše, ništa nismo obećali. Iz strukture tih planiranih investicija vidljivo je da se više od 90 posto temelji na novom kreditnom zaduženju, očito na inozemnom tržištu, što je gotovo neprihvatljivo", ističe Lesar te naglašava kako je Vladin plan vrlo ambiciozan i ostvariv samo uz dva uvjeta.

"Da promijenimo Zakon o HNB-u i omogućimo da Hrvatska narodna banka otkupljuje državne obveznice, projektne obveznice, recimo uz jedan posto i da kroz smanjenje regulatornih troškova, koji ovise o namjeni tih kredita, može utjecati na pad kamate čak do dva posto", pojašnjava Lesar.

Vladin investicijski plan nerealnim drži i HDSSB-ov Zoran Vinković. "Od tih investicija na kraju neće biti ništa, osim prodaje Hrvatskih autocesta, odnosno davanja u koncesiju", rekao je Vinković.

Pročitajte više