HEP najavio nova ulaganja: "Potrošači neće ispaštati, povećanja cijena električne energije neće biti"

Foto: Index

IZ HEP-a su optimistično najavili kako do 2016. godine planiraju uložiti oko 27 milijardi kuna u izgradnju novih i obnovu starih energetskih objekata. Poskupljenja cijena na račun toga ne bi trebali biti, ali će 3500 HEP-ovaca ostati bez posla.

S obzirom na poskupljenje struje u svibnju i nedavno poskupljenje toplinske energije predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević tvrdi da se nova ulaganja neće ostvariti na račun potrošača.

"Daljnjeg povećanja cijene električne energije neće biti", poručio je Koračević.

Najavljena ulaganja u hidro, termo i solarne elektrane trebala bi rezultirati energetskom neovisnošću Hrvatske u 2017. godini, kada bi naša zemlja od jedne od najvećih uvoznica, postala izvoznica energije. Samo u idućoj godini planira se čak osam novih projekata u vrijednosti većoj od 10 milijardi kuna, za što će HEP-u trebati novčana pomoć.

"Mirovinski fondovi, građani Republike Hrvatske, svi koji su spremni svoj višak vrijednosti uložiti u energetski objekt", naglasio je Koračević.

Nema optimizma za radnike: 3.500 HEP-ovaca ostat će bez posla u iduće četiri godine

Što se tiče projekta Plomin C, čija je procijenjena vrijednost 6 milijardi kuna, član Uprave Rodoljub Lalić kaže kako je završena radna verzija natječajne dokumentacije.

"Ta dokumentacija će početkom godine biti dostavljena našim potencijalnim ponuđačima da napravimo još jedan checking. I mi očekujemo da ćemo kroz šesti mjesec dobiti ponudu. Nakon toga dolazi period pregovaranja i krajem godine je najavljen ugovor i početak gradnje", istaknuo je Lalić.

Gradnju Plomina olakšat će i ocjena agencije Standard & Poor`s koja je HEP-u zadržala kreditni rejting sa stabilnim rastom. Iz Uprave HEP-a poručuju kako će godinu završiti u plusu, a u iduće četiri planiraju uštede od oko 2 milijarde i 200 milijuna kuna.

"Prodaje u udjelu HEP-a nema. Privatizacije HEP-a nema", naglasio je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

Ipak, unatoč optimističnim najavama 3,500 HEP-ovaca ostat će bez posla u iduće četiri godine, a ove će prvi puta ostati i bez božićnice.

Pročitajte više