HGSS još intenzivnije traga za Slovencem na Pelješcu: Spuštaju se i pretražuju strme litice

POTRAGA za nestalim slovenskim turistom jutros se nastavila još jačim intenzitetom.

Noćas su na planini boravile dvije ekipe HGSS-a, a jutros u pet sati priključilo im se još šest timova s potražnim psima. Naime, zbog velikih vrućina psi ne mogu biti učinkoviti duže vrijeme pa se potraga u pravilu pojačava u ranim jutarnjim i večernjim satima, javlja HGSS.

HGSS-ovci se užetima spuštaju niz strme stijene kako bi ih pretražili

Osim vršnog dijela planine pretražuju se i litice Svetog Ilije koji uz opasnost od pada krije i druge opasnosti koje zahtijevaju tehničke vještine kretanja i pretraživanja. Dvije ekipe HGSS-a iz stanice Ogulin dobile su zadatak da se užetima spuste niz strme stijene te ih pretraže.

Potraga se širi i na nove prostore jer se ne zna u kojem trenutku i s kojeg mjesta je nestali turist eventualno skrenuo s neke od staza i je li se uopće kretao tim planinarskim prilazima vrhu. Pokušava se naći neki trag, ne bi li se smanjilo inače široko područje potrage.

Danas su u potragu uz HGSS-ovce iz Orebića, Splita, Ogulina i Dubrovnika uključeni i pripadnici DVD-a Orebić te interventne policije koji zajedno s HGSS-ovcima ponovno pretražuju pristupne putove i za danas planirane zone potrage.

Potraga za iskusnim planinarom traje od četvrtka

Potraga za 68-godišnjim slovenskim turistom Miroslavom P. traje od četvrtka. On se uputio na vrh Sveti Ilija iznad Orebića, no nije se vratio do večeri, niti se javio na mobitel.

Njegova supruga alarmirala je policiju i HGSS u četvrtak navečer. Kako je je HTV, radi se o iskusnom planinaru koji je bio adekvatno opremljen za turu kojom je krenuo.

Vrlo nepregledan i opasan teren na kojemu je već bilo dosta nesreća

Lociranje nestale osobe izvan urbanih sredina za spasioce je poseban izazov jer se ne zna u kojem se pravcu nestali turist mogao kretati, zbog čega se prostor koji treba pretražiti mjeri tisućama hektara. Radi se o vrlo nepreglednom i opasnom terenu s brojnim liticama, škrapama i gustom vegetacijom.

Na Svetom Iliji dosad je bilo dosta nesreća izvan uređenih staza s fatalnim ishodima koje su iziskivale višednevne potrage. Jedna od najiscrpljujućih bila je potraga za nestalim  Australcem Johnom Andrewom Modistachom u ljeto 2005. godine, u kojoj su angažirane stotine gorskih spašavatelja.

Pročitajte više