HHO o Oluji: Na oslobođenim područjima bilo je zločina, a DORH nije napravio ništa!

Foto: Tomislav Krišto (Cropix)

"DRŽAVNO odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) objavilo je najnovije podatke vezane uz postupke, istrage i suđenja za ratne zločine poslije vojnoredarstvene akcije Oluja. Hrvatski helsinški odbor drži da u iznesenome nema ništa esencijalno novo. Umjesto bilo kakvih komentara, ponovno objavljujemo našu izjavu od 26. travnja 2011. godine", stoji u priopćenju kojeg je objavio HHO u kojem se dodaje kako je ovo ujedno i komentar na brojne "naopake, krive i protuslovne interpretacije" koje se pojavljuju u javnosti vezano uz ulogu HHO-a u bilježenju događanja na teritoriju RH poslije Oluje.

HHO je tada objavio kako su oslobođeni teritoriji postali poprište masovnih kršenja ljudskih prava koje su pravnici kvalificirali kao ratne zločine. HHO je tada o svemu odnosno o vlastitim saznanjima o ubojstvima, paležu i drugim zločinima odmah usmeno i
pisano obavještavao relevantne državne institucije, od Predsjednika Republike do policije i DORH-a.

"U Hrvatskoj je od početka Domovinskog rata do 31.12. 2010. pokrenuto ukupno 3655 istražnih zahtjeva protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine. Osuđene su 563 osobe. Od ukupnog broja, optuženo je 95 osoba koje su bile pripadnici HV ili Hrvatske policije. Za ratne zločine počinjene tijekom posljednjih 20 godina osuđeno je samo 28 osoba pripadnika HV i Policije, ostalo su Srbi (tabelarni prikaz po Državnim odvjetništvima dostavljamo u privitku). Prema našim podatcima, niti jedan pripadnik HV ili Hrvatske policije, niti bilo tko drugi, nije osuđen za ratni zločin nad Srbima, bilo civilima, bilo vojnicima, zbog zločina počinjenih nakon Oluje", stajalo je u priopćenju HHO-a iz travnja prošle godine.

Pročitajte više