Hrelja: Lesarove izjave o navodnom ukidanju prijevremenih mirovina su neodgovorne

Foto: HSU

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja na današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio "poprilično neodgovornom" nedavnu izjavu predsjednika Hrvatskih laburista-Stranke rada Dragutina Lesara da vlast namjerava predložiti ukidanje prijevremenih starosnih mirovina.

"Sijati paniku među radnike i umirovljenike nije dobro. Nitko neće ukinuti prijevremene starosne mirovine i neće zakinuti buduće umirovljenike za njihova prava. Vladajuća koalicija to nema namjeru učiniti", rekao je Hrelja. Dokaz je novi zakon o mirovinskom osiguranju u kojemu su uvedene dvije kategorije - to su prijevremene starosne mirovine, odnosno odlazak u mirovinu bez penalizacije s 41 godinom staža i 60 godina starosti te odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu bez penalizacije ako je radnik ostao bez posla zbog stečaja tvrtke, poručio je Hrelja.

Predsjednik hrvatskih laburista Dragutin Lesar u petak je u Puli novinarima izjavio da se "umjesto ozbiljne rasprave o reformi mirovinskog sustava, koja je pokrenuta na inicijativu hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, posebice o 'drugom stupu kao karcinomu mirovinskog sustava' u Hrvatskoj pokušava nametnuti rasprava o toj reformi s prijedlogom i tezom da treba ukinuti prijevremene mirovine". Govoreći o drugom mirovinskom stupu, Silvano Hrelja je istaknuo kako prije bilo koje izmjene ovog mirovinskog stupa treba obaviti izračune, projekcije i doći do spoznaje tko s kakvim uplatama može nešto očekivati od drugog stupa.

"Mi ćemo se zalagati za analizu drugog mirovinskog stupa i uvođenje načela dobrovoljnosti u njega," rekao je Hrelja.

S današnje konferencije za novinare u Puli pozvao je sve umirovljenike i građane da na predstojećim izborima za Europski parlament glasaju za listu Kukuriku koalicije i svoj preferencijalni glas daju kandidatkinju iz redova HSU-a Višnji Fortuni.

Pročitajte više