"Hrvatska je destinacija, izvor i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu podvrgnute seksualnom iskorištavanju i prisilnom radu"

Ilustracija: Shutterstock

ADRIATIC INSTITUT za javnu politiku poziva američke građane, američkog predsjednika Baracka Obamu i Kongres SAD-a u borbi protiv prisilnog rada, trgovine ljudima i seksualnog iskorištavanja u Hrvatskoj i na Balkanu. U godišnjem Izvješću trgovine ljudima za 2013.g. američki State Department kaže:

1. "Hrvatska je destinacija, izvor i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu podvrgnute trgovini ljudima, seksualnom iskorištavanju i prisilnom radu."

2. "Žene i djevojke iz Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih dijelova Istočne Europe su podvrgnute trgovini ljudima i seksualnom iskorištavanju u Hrvatskoj .... Djeca se iskorištavaju za prostituciju na Jadranu, posebice tijekom turističke sezone."

3. "Izvješće Vijeća Europe GRETA i Europska komisija zaključile su da bi opseg trgovanja u Hrvatskoj mogao biti znatno veći od onoga kojeg je identificirala vlada. Vlada Republike Hrvatske ne udovoljava u potpunosti minimalnim standardima za ukidanje trgovine ljudima."

"Kako bi se učinkovito suočili sa zlom trgovine ljudima na Balkanu - pravim oblikom ropstva modernog doba, i spasili žene i djevojke iz Amerike i drugih nacija od užasa trgovine ljudima i seksualnom iskorištavanju u Hrvatskoj, uloga Američkog vodstva je neophodna u prekidanju pomoći regiji, snažnom rješavanju neobuzdane korupcije u jugoistočnoj Europi i suočavanju s aktivnostima balkanske rute ilegalnog krijumčarenja," rekla je Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku.

"Neobuzdana politička korupcija na Balkanu koegzistira s organiziranim kriminalom i trgovinom ljudima. Američke vlasti moraju držati odgovornima korumpirane političare Hrvatske i regije i riješiti problem pranja novca u bankama u Austriji, Lihtenštajnu i drugim državama. Ovo pranje novca omogućava nezakonite financijske odljeve iz zemalja Balkana putem kriminala, korupcije i utaje poreza", dodala je.

 
Prema podacima UN-a, 200.000 tisuća žena od procijenjenog jednog milijuna žena koje su prisiljene na prostituciju u svijetu, prokrijumčarene su u Europu preko Balkana, i 32% od žrtava trgovine ljudima otkrivenih u zapadnoj i središnjoj Europi potjecalo je s Balkana u periodu između 2005. i 2006.g.

Adriatic Institute preporučuje da američki zakonodavci hitno poduzmu sljedeće radnje:

1. Prekinu svu pomoć Balkanu, vode zajedničke napore s europskim vlastima u suočavanju s balkanskom rutom i hitno pristupe rješavanju problema trgovine i seksualne eksploatacije žena i djevojaka.

2. Ministarstvo obrane pokrene ponovnu procjenu NATO članica na Balkanu, uključujući Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku, kako bi se osiguralo da se pridržavaju NATO povelje, koja "štiti slobodu", a zasniva se na "načelima demokracije, slobode pojedinca i vladavine prava. "

3. Istraže financijske institucije u Austriji, Lihtenštajnu, i drugim jurisdikcijama uključenim u pranju novca s Balkana, koje omogućavaju organizirani kriminal i pomažu financiranje terorizma.

4. Založe se da EU provede mehanizme monitoringa uspostave vladavine prava u Hrvatskoj - novoj članici Europske unije - koja će primiti $19 milijarde dolara EU pomoći u periodu 2014-2020.g., i primijene rješenja preporučena u nedavnom Otvorenom pismu njemačkoj kancelarki Merkel o Hrvatskoj:

a. Hrvatska je suglasna prihvatiti gostujuće strane suce i tužitelje iz zemalja sa snažnom vladavinom prava koji će imati službene ovlasti. Za to postoje presedani u balkanskoj regiji i zemljama Commonwealtha.

b.  Uz navedenu pruženu pomoć, hrvatska vlast mora izvršiti povrat više od 11.4 milijardi eura ($15.2 milijarde dolara) nezakonitih financijskih odljeva koji su izašli iz Hrvatske kroz kriminal, korupciju i utaju poreza i zapljeniti nezakonito stečeno bogatstvo hrvatskih političara, vladinih dužnosnika i njihovih privatnih kriminalnih partnera i uplati ih natrag u hrvatsku riznicu.

Pročitajte više