Hrvatska osma po Europskom hepatitis indeksu: "Unatoč dobroj prevenciji, ima nedostataka"

Ilustracija: Rajko Ostojić/Cropix

HRVATSKA je po Europskom indeksu hepatitisa na osmom mjestu među 30 država koje su sudjelovale u usporednom istraživanju prakse liječenja hepatitisa. Unatoč dobroj prevenciji, indeks je skrenuo pozornost i na nedostatke u tretmanu oboljelih. To bi se trebalo promijeniti mjerama buduće Nacionalne strategije i Akcijskog plana za borbu protiv virusnih hepatitisa, smatra resorni ministar Rajko Ostojić.

"Osmo mjesto je nešto što nas obvezuje ne samo da zadržimo osmo mjesto, nego da dođemo barem u prvih pet zemalja Europe. Predmnijeva se da 23 milijuna građanki i građana Europe ima bilo hepatitis B ili hepatitis C, a situacija u Hrvatskoj je da je prevalencija negdje oko 0,5 posto, što je moguće i vjerojatno i za Hrvatsku i za Europu vrh ledenog brijega", kaže Ostojić.

Hepatitis B i C su uzročno-posljedično povezani s cirozom, jer čak 80 posto oboljelih ima kroničnu bolest koja se razvije u cirozu u četvrtini slučajeva, a u konačnici s rakom jetre. "Svaka ciroza je prekanceroza, bilo alkoholna, autoimuna ili virusna, osobito hepatitis B, ima najveći kancerogeni efekt na razvoj spomenutog karcinoma", naveo je Ostojić.

Podsjetio je da su zbog infekcije hepatitisom B nogometne karijere morali prekinuti velikani poput našeg Ivana Gudelja, kao i Barceloninog braniča Abidala kojem je operiran tumor jetre.

"Tumor koji je operiran i koji je očito, kao što se može vidjeti iz španjolskih medija, bio povezan s hepatitisom B. Na žalost, imao je imao tumor jetre u 'potpuno' zdravoj jetri"

Godišnje u svijetu od virusnih hepatitisa B ili C umire oko milijun ljudi, dok je 500 milijuna zaraženo, pa je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poduzela značajne korake u prevenciji i kontroli i njihovom suzbijanju. Antonet Kaić Rak, voditeljica Ureda WHO-a u Hrvatskoj, otkriva razlog opravdane zabrinutosti unatoč tome što RH nije zemlja visokog rizika.

"Većina ljudi koji su zaraženi hepatitisom zapravo nisu svjesni da imaju kroničnu infekciju. To ih stavlja u položaj visokog rizika od razvoja teških kroničnih jetre, a mogu nesvjesno prenijeti infekciju na druge ljude. Zbog toga govorimo da smo sada u situaciji da imamo takozvanu tihu epidemiju", pojasnila je Kaić Rak.

Korak dalje u prevenciji, odnosno poboljšano otkrivanje oboljelih među rizičnim skupinama (posebice ovisnicima o drogi, izrazito promiskuitetnima) je i 'cirkularno pismo' koje će vrlo skoro biti poslano svim obiteljskim liječnicima u Hrvatskoj u kojem se predlaže upućivanje osiguranika iz rizičnih grupa na serološko testiranje, najavila je Adriana Vince, voditeljica Nacionalnog Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusa hepatitisa.

Pročitajte više