Hrvatska udruga radničkih sindikata: Milanović je kao Alisa u zemlji čudesa

Foto: Vlada.hr

HRVATSKA udruga radničkih sindikata komentirala je izjave premijera Zorana Milanovića, koji sudjeluje u Parizu na sastanku šefova europskih država na temu smanjenja velike nezaposlenosti među mladima.

Iz HURS-a naglašavaju kako je nezaposlenost među mladima po metodologiji Međunarodne organizacije rada, na europskoj razini 24,6%, a u Hrvatskoj 52,8% (veću nezaposlenost mladih od Hrvatske u EU imaju samo Grčka i Španjolska).

"O ozbiljnosti pristupa našeg premijera temi nezaposlenosti mladih svjedoče njegove izjave hrvatskim medijima kojima dovodi u pitanje službene statistike, ističući kako je nezaposlenost u Hrvatskoj visoka, ali nije tolika (52,8%). I dok drugi rade na rješavanju problema naš premijer za početak problem negira, odnosno umanjuje. Svaki problem se može relativizirati, ali time on ne postaje manji, a niti lakše rješiv.

Nezaposlenost u Hrvatskoj, posebno mladih je visoka. U dobnoj skupini do 34 godine na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dolazi 43,5% ukupno nezaposlenih (preko 140 000). Mladi se nakon završetka školovanja susreću s tržištem rada na kojem nemaju šanse, pa se na samom početku pridružuju sve većoj skupini isključenih ljudi.

Ignorantskim odnosom prema problemu nezaposlenosti mladih šalje im se jasna poruka da su teret i da su nepotrebni, što ih upućuje da egzistenciju i normalan život traže van Hrvatske.

Hrvatska Vlada ne želi, unatoč brojnim upozorenjima, promijeniti smjer politike koja ne donosi pozitivne rezultate, već tvrdoglavo, a često i ignorantski nastavlja s obećanjima kojima sve manje građana vjeruje. Zato se Premijer i Vlada sve češće čude kako građani, ali i EU ne razumiju njihove ideje, kao da žive u nekoj dugoj realnosti", stoji u priopćenju HURS-a.

Pročitajte više