Hrvatski pomorci u oku uragana Sandy: "Tanker dužine 274 metra vrtio se kao orahova ljuskica"



"PROMATRALI smo od ranog jutra kako se vrijeme pogoršava, vjetar pojačava, kiša postaje sve jača, a barometar pada", pričaju nam hrvatski pomorci koji su se našli u samom oku uragana Sandy.

Indexu su se javili pomorci s tankera Almi Globe, usidrenom u Delaware Bayju. Tanker se na sidru nalazi srijede 24. rujna. Vjerojatno bi već bili krenuli dalje, ali uragan Sandy poremetio im je planove.

Dolazak oluje

"Najgora oluja u zadnjih 50 godina pogodila je istočni dio Sjedinjenih Država, niti 20-ak nautičkih milja od sidrišta. Samo sidrište zapravo je kanal s najvećom dubinom od 25 metara, a širine milju i pol, ali je i jedino kako-tako zaštićeno sidrište na ovom području", objašnjava Antonio Starčić, kadet na tankeru Almi Globe.

Oko podne se, kaže Antonio, oglasila američka obalna straža. Bilo je to prvo upozorenje o približavanju uragana, uz obavijest da se sve akcije spašavanja otkazuju zbog loših vremenskih uvjeta. Vjetar se uskoro pojačao, a tlak je nastavio padati.

"Vidljivost je pala na pola milje i jedine oči bila su dva radara čije su se antene neprestano rotirale i skenirale sidrište i okolne brodove", kaže Antonio. Jedino su velika sidra na teškim lancima sprječavale snažan vjetar da prevrne tanker.

"Tanker se vrtio nošen vjetrom kao orahova ljuskica"

"Prvi časnik palube probio se s grupom Filipinaca prema provi, u namjeri da provjeri sidra i lance. Almi Globe dužine 274 metra vrtio se na sidru nošen uraganskim vjetrom kao orahova ljuskica", prepričava Antonio. Nije ostalo ništa drugo nego "stisnuti gas".

"Kapetan Srđan Ljuština je dao 'makinom' sasvim lagano naprijed, brod se lagano pokrenuo i uskoro je nestalo opterećenje na sidrenom lancu. Vozili smo se tako u mjestu više od sat vremena, a vjetar nije popuštao. Odjednom je sve stalo. Apsolutna tišina. Oko uragana prošlo je preko nas", kaže Antonio.

Tišina, međutim, nije dugo trajala. Već za 20-ak minuta se vjetar pojačao i kiša je ponovo počela. "Uragan Sandy prošao je zaljevom i usmjerio svoju razornu snagu prema obali i gradovima na putu. Motorni tanker Almi Globe ostao je ukopan kao stijena na sidrištu zaljeve Delaware", kažu hrvatski članovi posade.

Pročitajte više