I žene vodećih političara među 17 uhićenih: Prodavali bebe iz nigerijskih "tvornica djece"

Screenshot: YouTube

NIGERSKE vlasti pritvorile su 17 osoba, među kojima su i žene vodećih političara, osumnjičene za umiješanost u mrežu za trgovanje djecom, objavila su u četvrtak dva sudska izvora.

Uhićenja su posljedica istrage nigerske policije koja 30 osoba sumnjiči za "nabavu" novorođenčadi iz tzv. tvornica djece u susjednoj Nigeriji. Slučaj je preuzeo nigerski državni odvjetnik.

Trgovina ljudima i prodaja djece stari su problem zapadne Afrike. Lani je nigerijska policija upala u više "tvornica djece" i oslobodila desetke trudnih djevojaka koje su bile prisiljene na rađanje djece za prodaju.

"Sudac je pritvorio više od deset osoba optuženih za laganje o porođaju, falsificiranje i upotrebu lažnih isprava", rekao je jedan sudski dužnosnik koji je htio ostati anoniman. "Slučaj je povezan s nigerijskim tvornicama djece", dodao je.

Drugi sudski izvor rekao je da je uhićeno 17 ljudi, a za jednom se još traga.

Među pritvorenima je jedna od žena Hame Amadoua, predsjednika nigerskog parlamenta i vodećeg oporbenog političara, rekao je prvi izvor. Među uhićenima je i žena ministra poljoprivrede te nekadašnji direktor banke i njegove tri žene.

Odvjetnik žene Hame Amadoua tvrdi da je riječ o "političkome lovu na vještice". Politička napetost u Nigeru narasla je u kolovozu 2013. jer se tada Amadou koji je bio u vladajućoj koaliciji sukobio s predsjednikom države Mahamadouom Issoufouom.

Pročitajte više