Indexovi izvori: Hrvatska ipak izbjegla sankcije, "lex Perković" se mijenja od 1. siječnja! Vlada demantira!

Foto: Dragan Matić / Cropix

HRVATSKA ipak neće biti izložena sankcijama Europske komisije. Kako doznajemo iz Vladinih krugova, potpredsjednica EK Viviane Reding i predsjednik EK Jose Manuel Barroso prihvatili su novi prijedlog hrvatske Vlade o izmjeni Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Prema informacijama koje je Index dobio od izvora bliskih Banskim dvorima, Vlada je predložila da izmjene zakona stupe na snagu od 1. siječnja 2014. godine, umjesto od 15. srpnja kao što su do sada predlagali. Kompromis je to na koji je europska povjerenica za pravosuđe Reding navodno pristala.

Dakle, umjesto deset mjeseci, moratorij na primjenu zakonskih izmjena trajao bi oko tri mjeseca od donošenja zakona. Izmjene "lexa Perković" na dnevni će red Vlade, kako doznajemo, doći idućeg četvrtka, 26. rujna, na redovnoj sjednici Vlade.

Vlada demantira da je postignut dogovor s Viviane Reading

Iz Ureda predsjednika Vlade demantiraju da je došlo do kompromisa između Vlade i povjerenice EK Viviane Reading u vezi s izmjenama "lex Perković" prema kojima bi Europska komisija odustala do sankcija. 

"Vlada nema saznanja, o kojima pišete, kako je postignut dogovor s povjerenicom Reding o tome da Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU stupi na snagu 1. siječnja 2014. godine", stoji u priopćenju Vlade.

 

Pusić prijetila napuštanjem koalicije

No, kako doznajemo, dogovoru EK i Vlade prethodila je burna rasprava između glavnih koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a. Na kompromisnom prijedlogu ustrajala je predsjednica HNS-a vesna Pusić, navodno i po cijenu prijevremenih parlamentarnih izbora.

Uvjet je bio da se premijeru pusti častan izlaz iz neugodne situacije, a taj je da moratorij traje "simbolična" tri umjesto deset mjeseci od donošenja zakona. Za očekivati je da će vrh Vlade ovo prikazati kao svoju pobjedu. Ipak smo izbjegli sankcije.

Pročitajte više