Islamska država zauzela glavni irački granični prijelaz sa Sirijom

Foto: FAH

BORCI Islamske države (IS) preuzeli su potpunu kontrolu nad jednim od glavnih iračkih graničnih prijelaza sa Sirijom, ujedno i posljednjim između dviju zemalja koji nije bio u njihovim rukama, nakon što su nekoliko dana prije zauzeli sirijsku stranu te pogranične postaje, priopćio je u nedjelju dužnosnik iračke vojske.

"Iračke snage u nedjelju su se povuke s graničnog prijelaza Walid na krajnjem zapadu Iraka, što je IS iskoristio da bez ikakvog otpora u potpunosti zauzme taj granični prijelaz", kazao je dužnosnik.

"IS je na postaju na graničnom prijelazu podigao svoju zastavu, zamijenivši iračku. Sad su iračke granice otvorene za teroriste, koji iz Sirije pristižu bez ikakvih poteškoća", dodao je.

IS već kontrolira drugi granični prijelaz sa Sirijom u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar,svojim snažnim uporištem. Sunitski džihadisti kontroliraju velike dijelove sunitskog područja na sjeveru i zapadu Iraka te golema područja u Siriji.

Posljednji vojni uspjesi IS-a u Iraku i Siriji pokazuju da ta skupina i dalje ima zastrašujuću snagu, usprkos višemjesečnim zračnim udarima koalicije predvođene SAD-om po njezinim položajima u objema zemljama.

Pročitajte više