Ivna Šegon, članica Uprave Fine u Vladama je od 1998. godine i nikada nije predala imovinsku karticu!

Foto: Liderpress

IVNA ŠEGON, supruga Branka Šegona i članica Uprave Financijske agencije (FINA) unatoč svojoj zavidnoj biografiji u državnim službama od devedesetih nikada nije dala na uvid javnosti vlastitu imovinsku karticu. Bila je i savjetnica potpredsjednika Vlade od 1998. do 2012 godine, a među one koje je savjetovala bili su Borislav Škegro, Slavko Linić, Andrija Hebrang Damir Polančec, Petar Čobanković i Ivan Šuker.

> Index otkriva: Šegonovi skrivali istinu o višemilijunskoj imovini

> Uskok: Istražujemo imovinu Šegona, ali još uvijek čekamo nalaz Porezne uprave! 
 
Za cijelo to vrijeme, a riječ je o gotovo dva desetljeća službe, Ivna Šegon vješto je način vlastita bogaćenja krila od očiju javnosti, ali i poreznika i policije s obzirom da se još od 2010. godine provjerava njeno porijeklo imovine. 
 
Povjerenstvo: Ne mora predavati imovinsku karticu, takav je zakon
 
Ivna Šegon ni danas kao članica Uprave Fine nije obvezna dati imovinsku karticu na uvid. Iako je Ivna Šegon izabrana na sjednici Vlade te je državni dužnosnik nije obvezna podnositi račune javnosti. 
 
"Članovi Uprave Financijske agencije nisu dužnosnici u smislu ZSSI-a te slijedom navedenoga nemaju obvezu dostave imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa", odgovorili su nam iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na pitanje imaju li članovi Uprave Fine izabrani na sjednicama Vlade obvezu prijave imovinske kartice.
 
Za predstavnike GONG-a ovako nešto je nevjerojatno i upravo i ovaj slučaj ukazuje na problem upravljanja sukobom interesa u javnim poduzećima a na koje je prije nekoliko dana upozorila Europska komisija u objavljenom Antikorupcijskom izvještaju. 
 
Gong: Svatko tko raspolaže javnim novcem mora predavati imovinsku karticu!
 
"Iako postojećim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa nije jasno propisana obveza da članovi uprava javnih poduzeća moraju podnositi imovinske kartice, kao minimum transparentnosti i kao minimalni mehanizam prevencije korupcije, članovi uprava javnih poduzeća bi svakako trebali objavljivati svoje imovinske kartice. To bi trebala biti i jasno izražena politika ove Vlade. Vlada mora jasno istaknuti da joj je borba protiv korupcije i ulaganje u preventivne mehanizme jedan od strateških prioriteta. Svatko onaj tko na neki način upravlja i raspolaže s javnim novcem na bilo kojoj razini bi trebao pokazati podatke o svojoj imovini i, naravno,  izbjegavati situacije sukoba interesa te na adekvatan način njima upravljati što se mora adekvatno regulirati promjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa", kaže nam Dragan Zelić. 
 
O imovini članice Uprave ne želi odgovorati ni u Fini, kojoj smo postavili konkretna pitanja. 
 
"Članovi Uprave Financijske agencije nisu dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o obvezama i pravima državnih službenika, stoga nisu dužni dostaviti podatke o imovini sukladno tim zakonima", stoji u odgovoru koji nam je dostavljen.  

Pročitajte više