Izaslanici sirijskog režima i oporbe u subotu će održati sastanak

Foto: Guliver image/Getty images

IZASLANSTVA sirijskog režima i oporbe u egzilu susresti će se u subotu u istoj dvorani u Ženevi, rekao je u petak posrednik Ujedinjenih naroda za Siriju Lakhdar Brahimi isključivši mogućnost da neko izaslanstvo ranije ode.

"Jučer i danas sam se odvojeno sastao s izaslanstvima oporbe i vlade i za sutra smo dogovorili da se sastanemo na istom mjestu", rekao je Brahimi na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u Ženevi.

Posrednik UN-a je želio u petak okupiti u istoj dvorani dva izaslanstva, ali sastanak je u posljednjem trenutku otkazan.

Na pitanje je li siguran da će izaslanici predsjednika Bašara al-Asada i članova oporbe u egzilu pristati doći u istu dvoranu, Brahimi je odgovorio "apsolutno".

"Dvije strane će sutra biti tamo i sastat će se. Nitko sutra ni u nedjelju neće otići", dodao je visoki diplomat nekoliko sati nakon prijetnji Damaska da će otići iz Ženeve ako se u subotu ne održe ozbiljni radni sastanci.

Brahimi je također pozvao na pomoć sve utjecajne zemlje, govoreći o Rusiji, Sjedinjenim Državama, Europljanima i monarhijama Zaljeva kako bi proces napredovao i pronašao se izlaz iz sukoba u kojem je od ožujka 2011. poginulo više od 130.000 osoba.

"Znali smo da će biti teško i komplicirao", dodao je Brahimi.

Pročitajte više