Izbacuju je iz stranke? Jadranka Kosor ide pred HDZ-ov sud časti

Foto: Goran Mehkek/Cropix

JADRANKU KOSOR čeka saslušanje pred visokim sudom časti HDZ-a. Odlučilo je to većinom glasova predsjedništvo HDZ-a. Samo su dva člana predsjedništva glasala protiv prijedloga da se slučajem Jadranke Kosor pozabavi stranački sud časti.

Tomislav Karamarko nakon sjednice predsjedništva nije želio iznositi detalje, niti otkriti koji su članovi predsjedništva stali na Kosoričinu stranu. Najavio je da će se visoki sud časti HDZ-a sastati unutar deset dana.

Karamarko je komentirao i posljednji potez Vlade i smanjenje plaća u javnom sektoru za tri posto.

"To nije antirecesijski potez, već recesijski potez. Umanjuje se mogućnost čovjeka da bude potrošač, pada proizvodnja, zatvaraju se radna mjesta. U začaranom smo krugu, a Vlada ne vidi izlaz iz tog kruga", poručuje Karamarko.

Predsjedništvo je inače raspravljalo i o lokalnim izborima. Za njih su kaže, spremni, a Karamarko je odbacio i priče kako su u Splitu spremni koalirati sa strankom Željka Keruma.

"Mijenjamo stil i način rada stranke, a oko koalicije će odlučivati ljudi na terenu. Dakle, županijski i gradski odbori. Za ovo nisam čuo", poručio je Karamarko.

"Što bude - bit će"

U podne je počela sjednica Predsjedništva, no uoči sastanka, članovi su bili bez puno komentara. Na pitanja o bivšoj predsjednici Jadranki Kosor svi poručuju kako će stavove iznijeti iza zatvorenih vrata, a tek kasnije za javnost.


Najkonkretniji je bio Božidar Kalmeta koji je istaknuo kako je on za slobodu govora i različita mišljenja, a ne za kažnjavanje, ali stranka mora funkcionirati po principu da se stavovi usuglašavaju i kad se donese zajedničko mišljenje, da se ono i ispoštuje.

Drago Prgomet je pak istaknuo kako sve eventualne nesuglasice i nesporazume, stranka mora rješavati kompromisom, a ne izbacivanjem.

Podsjetimo, zagrebačka organizacija stranke u utorak je većinom glasova od Predsjedništva zatražila pokretanje stegovnog postupka protiv Jadranke Kosor pred Visokim sudom časti HDZ-a i to zbog njezinih istupa, kojima je, kažu nanijela štetu stranci i koji nisu u skladu sa stranačkim statutom.

Ako to Predsjedništvo danas odobri, u roku od sedam do osam dana, saziva se sjednica Visokog časnog suda, a najstroža mjera koju sud može izreći je bezuvjetno isključenje iz stranke. Dodajmo kako će Predsjedništvo danas raspravljati i o izvješću s nedavne klauzure u Opatiji, a pripremaju se i za izvještajni sabor stranke, 9. ožujka u Ciboni.

Kosor je sigurna da će Sud odlučiti u najboljem interesu HDZ-a, a o daljnjoj karijeri, ako je izbace, nije razmišljala.

"Nisam razmišljala. Što bude, bit će"

Visoki sud časti trebao bi se sastati odmah nakon što predsjedništvo odobri zahtjev. Na raspolaganju imaju nekoliko sankcija, od opomene do brisanja iz članstva.
 

Pročitajte više