Izlozi trgovina u centru Zagreba u znaku mladih dizajnera

Foto: Facebook, ubu.hr

U IZLOZIMA 45 poslovnih prostora na potezu Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-Masarykova u Zagrebu, umjesto stalnih proizvoda, već tjedan dana izloženi su i umjetnički radovi...

Sve se to odvija u sklopu kulturno umjetničkog događanja 'U krugu škole 2'. Završni radovi učenika škole za Primijenjenu umjetnost i dizajn krasit će izloge u centru grada do petka. Voditeljica projekta Bernarda Cesar objasnila nam je o kakvom se projektu radi.

"Riječ je o jednoj velikoj izložbi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, gdje učenički radovi izlaze iz okvira škole, odnosno postavljamo ih u niz izloga dućana, na potezu Frankopanska, Ilica, Gundulićeva, Masarykova, u same izloge poslovnih prostora. "

Projekt je prvi put izveden 2009., a ove godine je pod pokroviteljstvom grada Zagreba, a voditeljica nam je naglasila zašto je ovaj projekt poseban.

"Na taj način smo detektirali mnogobrojne napuštene poslovne prostore na tom potezu, a taj potez je srce grada, znači jedna žila kucavica grada. I eto ova izložba je i jedan od načina da se malo ukaže na te stvari", naglašava Cesar.

Izloženi su radovi učenika sa svih 9 odjela Primijenjene, od kiparskih, tekstilnih, pa do radova unutarnje arhitekture. Koji su to izlozi, lako se može prepoznati po oznakama.

"Svi radovi su markirani jednom našom oznakom. A to je znači jedan grafički vizual u obliku plavog kruga, na kojem je istaknuto ime projekta i autora radova i koji se nalazi u staklu svakog izloga. "

Postavom izložbe u izloge poslovnih prostora nastoje skrenuti pažnju na umjetnost u stvaranju koja se odigrava u srcu grada, na ulicama, na kavi, pod školskim odmorom te ističu učenike ŠPUD-a kao tvorbene faktore ambijenta centra grada Zagreba.

Pročitajte više