Izmjene zakona: Produžena nastava nakon dvije jedinice, stroga dobna granica za upis u srednju školu

Foto: Hina

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta otvorilo je javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u trajanju od 15 dana.

Prema predloženim izmjenama u Prijedlogu zakona, učenici koji na kraju nastavne godine budu imali ocjenu nedovoljan iz najviše dva predmeta morat će pohađati dopunsku nastavu u organizaciji škola.

Predviđa se dopunska nastava koja ne može biti kraća od deset i duža od 25 sati po predmetu.
Zakon, čija je svrha redefiniranje većeg broja postojećih odredaba koje zbog nemogućnosti potpune primjene, odnosno nedorečenosti i nejasnoća stvaraju problem u njegovoj provedbi definira i dobnu granicu za upis u prvi razred srednje škole.

Učenici će se tako moći upisati do navršenih 17 godina, a iznimno, uz odobrenje školskog odbora, do navršenih 18 godina. Oni stariji od 18 godina to će moći učiniti tek uz odobrenje Ministarstva.

Novost je i da ravnatelji školskih ustanova moraju imati "licenciju za rad", što je uvjet koji se zbog nedorečenosti komplementarnih zakona ne može ispuniti. U Prijedlogu zakona zbog toga traže da se izvan snage stave odredbe o prestanku mandata ravnatelja svih školskih ustanova u RH i obvezu raspisivanja natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja u svim školskim ustanovama. Na taj način izbjeglo bi se onemogućavanje rada školskih ustanova, s obzirom na to da ni jedna osoba ne bi mogla biti izabrana za ravnatelja školske ustanove, jer nitko ne može ispuniti propisani uvjet o licenci.

Ravnatelji moraju imati završen studij odgovarajuće vrste za rad na radnom mjestu učitelja, nastavnika ili stručnog suradnika u školskoj ustanovi u kojoj se imenuje za ravnatelja. To može biti sveučilišni diplomski studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij. Uz to, treba imati najmanje osam godina staža u školskim ili drugim ustanovama u sustavu obrazovanja ili u tijelima državne uprave nadležnima za obrazovanje, od čega najmanje pet godina na odgojno-obrazovnim poslovima u školskim ustanovama, piše Glas Slavonije.

Pročitajte više