Izrael je stvorio apartheid: Irski novinar ponovno pokušao uhititi Avigdora Liebermana

IRSKI novinar i aktivist David Cronin, koji je prošle godine pokušao izvršiti građansko uhićenje izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, očito se ne može pomiriti s činjenicom da ovaj i dalje slobodno šeta svijetom. Stoga je jučer u Bruxellesu ponovno pokušao na početku press konferencije Liebermana privesti pravdi.

Cronin na svom blogu piše kako je, čim je izraelski ministar ušao u sobu, ustao i počeo vikati: "Gospodine Lieberman, ovo je građansko uhićenje. Optuženi ste za zločina apartheida." Cronin navodi kako su ga odmah zgrabili zaštitari i odvukli na sporedni izlaz. Najglomazniji među njima ga je zgrabio za vrat, zlokobno pogledao u oči i kazao "kako mu ga je više dosta". Dvojac se, naime, "poznaje" još od prošle godine kada je Cronin prvi put pokušao ovaj pothvat.

Cronin navodi kako su mu ruke svezali plastičnim lisicama, nakon čega su se zaštitari došaptavali kako moraju biti diskretni da drugi novinari ne vide uhićenje. Zatim je došao i šef osiguranja koji je Cronina pitao zašto to radi, a ovaj mu je odgovorio: "Jer imam snažne osjećaje u vezi okupacije Palestine." Nakon dvadesetak minuta zaštitari su ga oslobodili i ispratili iz zgrade.

"Sramim se Europske unije koja podržava apartheid"

Cronin na blogu navodi kako je imao "moralnu obvezu" ponovno pokušati uhititi Liebermana, nakon što je EU ovog tjedna formalno uputio zahtjev Izraelu za jačanjem međusobnih veza. Cronin smatra kako širenjem političkih i ekonomskih veza s Izraelom "EU postaje sudionik u izraelskom apartheidu i brutalnom tretmanu Palestinaca". Irski novinar navodi kako je prošle godine pokušao uhititi Liebermana jer su on i njegova stranka pred Knessetom sponzorirali dvadesetak zakona koji diskriminiraju Palestince i krše njihova ljudska prava. Stanje se u međuvremenu dodatno pogoršalo.

Navodi kako je i ministar unutarnjih poslova Eli Yishai dokazao da je "Izrael rasistička država", kazavši kako ta "država pripada bijelcima". Na taj je način, smatra Cronin, efektivno podržao pogrome protiv svih koji nemaju bijelu boju kože. "Kao građanin Europe, duboko sam posramljen činjenicom da vlade i institucije, koje tvrde da nastupaju u moje ime, prihvaćaju apartheid kojeg stvara Izrael.  Odbijam šutjeti dok EU prihvaća apartheid, međunarodno priznati zločin protiv čovječanstva. Upravo zbog toga sam pokušao uhititi Liebermana.

Valja napomenuti kako je prije dvije godine Cronin pokušao izvesti i građansko uhićenje bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, kojeg je optužio za ratni zločin u Iraku.

Pročitajte više