Jačanje eurofobne struje: UKIP-u dobio drugoga zastupnika u britanskom parlamentu

Foto: FAH

MJESEC dana nakon izbora svog prvog zastupnika u donji dom britanskog parlamenta, eurofobni UKIP u četvrtak je ponovio taj uspjeh na djelomičnim parlamentarnim izborima u izbornoj jedinici Rochester i Strood, na jugu Engleske.

Mark Reckless koji je u rujnu otišao iz Konzervativne stranke premijera Davida Camerona, pobijedio je kandidata svoje bivše stranke s nešto manje od 3000 glasova razlike odnosno 42 posto glasova. Na taj je način zadržao zastupničko mjesto u izbornoj jedinici, ali pod drugom strankom.

Poraz konzervativnih torijevaca

Intenzivna kampanja torijevaca da sačuvaju Rochester i Strood nije uspjela budući da je konzervativni kandidat dobio 35 posto glasova.

Nakon objave rezultata, Mark Reckless je pozvao birače da od UKIP-a stvore utjecajnu stranku na izborima u svibnju.

"Bez obzira u kojoj izbornoj jedinici živite, koju političku stranku podržavate, razmislite što bi značilo imati u Westminsteru skupinu zastupnika UKIP-a dovoljno brojnu da drži ravnotežu na vlasti", rekao je on.

Pobunjenički nastrojeni prema Cameronovoj vladi

Do osvajanja drugog zastupničkog mjesta UKIP-a dolazi kad se Konzervativna stranka Davida Camerona jedva oporavila od trijumfa Douglasa Carswella, jednog od svojih bivših zastupnika koji je prešao u UKIP, u Clactonu.

Izbor euroskeptika Recklessa drugi je veliki udarac za konzervativce. Kao i Carswell, Reckless je na izborima 2010. izabran na listi torijevaca. Ubrzo se istaknuo svojim pobunjeničkim i kritičkim stavovima prema vladi, koju je smatrao preblagom glede imigracije i Europe.

Ohrabren primjerom Carswella, Reckless se u rujnu pridružio UKIP-u izazvavši nove izbore.

Recklessov uspjeh značajan je jer je pobijedio u izbornoj jedinici 50 kilometara južno od Londona, smatranoj znatno manje sklonoj UKIP-u.

Pročitajte više