Je li SDP stvarno tako nesposoban? Zakasnili 10 dana s predajom financijskog izvješća, prijeti im kazna od pola milijuna kuna

Foto: FAH

SDP-u prijeti do pola milijuna kuna kazne zbog kašnjenja s predajom godišnjeg financijskog izvješća Državnom izbornom povjerenstvu, što su od ove godine sve stranke zakonski dužne činiti.

Rok za predaju izvješća bio je 3. ožujka, a izvješće SDP-a stiglo je 14. ožujka, rekla je za Media servis potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Zdravka Ćufar Šarić. Objasnila je kako je za spomenutu povredu zakona predviđena novčana sankcija. Onu administrativnu izriče DIP, no kako je izvješće u međuvremenu stiglo, ona više nije aktualna, rekla je Ćufar Šarić. Drugu sankciju donosi Prekršajni sud na prijedlog Državnog odvjetništva.

''DIP će o ovoj...hm, o ovom prekršaju obavijestiti DORH. Poslat ćemo obavijest DORH-u koje će procijeniti hoće li pokretati postupak ili ne, iako je zakonom zaista propisano da to predstavlja kršenje zakona. Kazna iznosi od 50 do 500 tisuća kuna za političke stranke. Za koju visinu kazne će se odlučiti prekršajni sudac, to ovisi o njegovoj procjeni'', pojasnila je potpredsjednica DIP-a.

Iz SDP-a su kašnjenje pravdali u priopćenju kao tehnički previd odjela računovodstva koji je samoinicijativno ispravljen čim je uočen. Ističu kako su na njihovoj službenoj stranici u roku objavljeni financijski izvještaji, zajedno s godišnjim programom rada, financijskim planom te izvješćem o donacijama. Zanimljivo, tehničkog previda nije bilo prema Državnom uredu za reviziju i Fini, kojima je izvješće na vrijeme predano. Ćufar Šarić vjeruje da se radilo o previdu.

''Vjerojatno su previdjeli novu obavezu koja je zakonom propisana, pa su pretpostavljam smatrali da su je i izvršili. Međutim, eto, zakone treba pratiti. Naročito političke stranke koje su u Saboru i koje ih donose'', istaknula je Ćufar Šarić.

Kasnili i prošle godine

Prošle godine toj su stranci zbog kašnjenja s objavom financijskog izvješća uskraćena proračunska sredstva u iznosu od oko pet milijuna kuna.

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, propisane su administrativne i prekršajne sankcije. U slučaju nedostavljanja financijskih izvještaja, nadležne ustanove o tome će obavijestiti Državno odvjetništvo, te dati prijedlog nadležnim tijelima o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna.

Na zahtjev SDP-a Ustavni sud je krajem prošle godine ukinuo dio zakona zbog kojega je ta stranka kažnjena uskratom pet milijuna kuna jer je zakasnila s objavom izvješća.


 

Pročitajte više