Je li ovo dokaz da je ZAMP imao rizične plasmane: Osječki Doseg otišao u stečaj s dugom prema ZAMP-u većim od 5 milijuna kuna!

Foto: Index

NA UPIT  Indexa, zbog čega je HDS ZAMP godinama financirao posrnule tvrtke "kurira mafije" Igora Mlinara i s njim povezane tvrtke, iako se radilo o teškim gubitašima od kojih su doslovno svi završili u stečaju, iz HDS-a nam je odgovoreno kako su "sva potraživanja prema navedenim tvrtkama podmirena", te da se  "s obzirom na uredan status tih potraživanja, nemaju potrebu javno očitovati oko njih."

Na upit Indexa zbog čega se udruga građana, čija je prvenstvena briga zaštita i siguran priljev novca od autorskih prava, izlaže tako rizičnim plasmanima, iz ZAMP-a je odgovoreno šutnjom.

Da je doista bila riječ o poslovnom riziku, potvrđuje činjenica kako je  barem jedna od tih tvrtki  otišla u stečaj ne plativši u cijelosti pozajmicu ZAMP-u. Riječ je o tvrtki Doseg d.o.o. iz Osijeka kojeg je HDS-ZAMP kreditirao s 14 milijuna kuna, nedugo nakon čega je tvrtka završila u stečaju s priznatim dugovima većim od 20 milijuna kuna.

Prema rješenju Trgovačkog suda u Osijeku, od 10. listopada 2006., kojeg potpisuje stečajna sutkinja Jadranka Herman, stečajni upravitelj Dosega d.o.o. na taj je dan priznao i potraživanje HDS ZAMP-a u visini 5.043.100,00 kuna. To znači da je poduzeće Doseg d.o.o., kojem je kredit u ZAMP-u omogućio Igor Mlinar, propalo ne plativši više od trećine zajma. Na upit HDS-ZAMP-u, je li taj dio kredita naplaćen kroz stečajni postupak iz Hrvatske udruge skladatelja još nismo dobili odgovor. Bivši predsjednik uprave Dosega d.o.o., Zvonko Bede, tvrdi da je i taj dio duga vraćen, ali se ne može sjetiti kada. Tvrtka je izbrisana iz sudskog registra 30.svibnja 2008. godine.

Razlog za financiranje Dosega d.o.o., vjerojatno leži u poslovnoj suradnji s Mlinarevim tvrtkama kojima je "Doseg" izdavao vlastite mjenice, a po nekim izvorima, čak i opraštao dugove. Nakon stečaja Mlinareve tvrtke "Zadom d.o.o." ostao je dug "Dosegu" od 467 tisuća kuna.

Mlinareva poduzeća "Veterinarija" d.o.o. i "ZADOM d.o.o." od HDS-ZAMP-a su dobila pozajmice veće od 10 milijuna kuna, iako su završile u stečaju s dugovima većim od 40 milijuna kuna. Nije nam poznato jesu li ta potraživanja naplaćena prije ili za vrijeme stečajnog postupka, jer se u HDS ZAMP-u o tome "nemaju potrebe javno očitovati".

No, iz svega navedenog je očito da su tvrtke i poslovni partneri Igora Mlinara u HDS-ZAMP-u imali karakter "prijateljskog klijenta". Zbog čega?

Valjda zato jer je Igor Mlinar, trenutno prvoosumnjičeni zbog odavanja policijskih tajni hrvatskom podzemlju, dugogodišnji partner i poslovni prijatelj Marka Vojkovića, vlasnika tvrtke "Emporion d.o.o." koja vodi sve poslove HDS-ZAMPA.

Index je u HDS ZAMP-u pokušao provjeriti istinitost informacije po kojoj je ta Udruga financirala i tvrtku Sagena d.o.o. (u kojoj je Vojković bio direktor) s 11 milijuna kuna, ali odgovor nismo dobili niti nakon nekoliko dana.

To bi značilo da je HDS ZAMP, "štiteći interese i prava hrvatskih autora", u dobroj mjeri služio privatnim interesima i vezama Hrvoja Vojkovića čija tvrtka upravlja svim poslovima udruge skladatelja, kao i prometom "neprofitne udruge" koji se prema poslovnim izvješćima mjeri u milijardama kuna. Osim što vodi administrativne, računovodstveno-knjigovodstvene, pravne i druge poslove, za što naplaćuje iznos od čak 25 posto prihoda HDS-a, Emporion d.o.o. ZAMP-u je iznajmio i poslovni prostor pa se može reći da ga je i doslovno "progutao". Isprepletenost poslova u tom je slučaju ponukala čak i Ministarstvo financija da se tijekom inspekcijskog nadzora HDS-ZAMP-a 2005. g. upita: "Zašto je HDS tvrtki Emporion d.o.o. prenio praktično sve poslove kolektivnog ostvarivanja prava?"

Zbog interesa tisuća hrvatskih autora koji nemaju pojma tko, na koji način, na što ili na koga, troši njihov novac? Ili radi interesa oligarhije koja već desetljećima "štiti" njihova prava i masno zarađuje?

Pročitajte više