Jelko Kacin: Nema opasnosti za ponovno uvođenje viza za zapadni Balkan

Foto: NATO

IZVJESTITELJ Europskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin izrazio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) zabrinutost zbog ozbiljne političke i ekonomske krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, a poglavito zbog neodgovornosti njenih političkih elita.

"Mene Bosna i Hercegovina odavno brine. Ali, ne želim razmišljati na takav način, jer bilo kakva potvrda da smo mi (u Europskoj uniji) zabrinuti zbog toga još više usporava i uspavljuje političke elite u BiH koje sanjaju  da je odgovornost naša, a ne njihova", izjavio je.

Kacin je govorio i opasnosti ponovnog uvođenja viza za zemlje zapadnog Balkana.

Na pitanje vrše li zemlje Europske unije i dalje pritisak na Europski parlament (EP) da usvoji mehanizam suspenzije bezviznog režima jer je nekoliko zemalja članica zahtijevalo da se građanima država iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata po hitnom postupku ponovno uvedu vize, Kacin je rekao da "to nije primijetio".

"Ja to do sada nisam primijetio. Ma kako je na drugoj strani Tanja Fajon prisutna u svim medijima, na zapadnom Balkanu svakog mjeseca i uvijek se vrti jedna te ista priča iz koje nema ništa. Ja ne vidim realnu opasnost da se u tom smislu bilo što relevantno dogodi u skoro vrijeme, a posebno ne vidim taj problem u vezi s BiH. Stvara se medijska euforija u kojoj novinari iz država jugoistočne Europe mrcvare sami sebe, svoje građane i svoju javnost. To je obmanjivanje i ne želim sudjelovati u takvim raspravama", poručio je odlučno Kacin za agenciju Anadolija.

Pročitajte više