Johannes Hahn poručio Vladi: Biotehnologije i prometni položaj prednosti su RH u povećanju konkurentnosti, pametno iskoristite novac iz EU-a

Foto: AFP

POVJERENIK Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn u službenom je posjetu Hrvatskoj. 

Povjerenik Johannes Hahn je na konferenciji o Pametnoj specijalizaciji rekao kako je cilj odrediti potencijale svake zemlje i regije te ih razvijati prema stvaranju dodatne vrijednosti toj zemlji i Europskoj uniji, sve u kontekstu trenutne gospodarske krize. Hrvatskoj zamjera malo ulaganje u znanost i razvoj, ali je naglasio nužnost strategije i određivanje prioriteta.

Hrvatske prednosti vidi u razvoju biotehnologije, ali i prometnom položaju. "Biotehnologije i prometni položaj vaše su prednosti u povećanju konkurentnosti i razvoju, a Europska komisija će vam u tome pomoći", naglasio je povjerenik za regionalnu i urbanu politiku Johannes Hahn.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je skoro donošenje strategije o Pametnoj specijalizaciji, koja bi, uz strategiju gospodarskog razvoja, trebala potaknuti rast i razvoj. Vrdoljak hrvatske prednosti vidi u preradi hrane, metala, elektroničkoj i ostalim industrijama "jer smo na rubu konkurentnosti", kaže ministar.

I ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić za svoje su resore također istaknuli nužnost specijalizacije i određivanja hrvatskih prednosti kako bi doprinijeli razvoju konkurentnosti.

Hrvatskoj ukinuta kontrola provođenja procesa javne nabave


"Došao sam u Hrvatsku kako bih Vladi dao do znanja da im je Europska unija na raspolaganju sa savjetima kako pametno potrošiti novac iz strukturnih fondova", izjavio je europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem.

Riječ je o osam milijardi eura koje će Hrvatska imati na raspolaganju od 2014. do 2020. godine kroz kohezijske fondove. Od trenutka kada uđemo u Europsku uniju, pa do kraja godine, stoji nam na raspolaganju 250 milijardi eura.

"Za hrvatsku Vladu je bitno da taj novac iskoristi pametno", upozorio je Hahn. No, pohvalio je Vladu, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja što je na svojoj internetskoj stranici objavio takozvani 'Position Paper', odnosno dokument u kojem Europska komisija navodi prioritete financiranja. To je prema riječima Hahna učinio mali broj zemalja.

Zbog toga je Europska komisija Hrvatskoj uklonila sustav kontrole sredstava za sektore prometa, konkurentnosti, javne nabave i zaštite okoliša. Drugim riječima, Hrvatska više nije pod nadzorom europske delegacije kada je u pitanju korištenje tih sredstava.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić istaknuo je kako u ovoj fazi Vlada u vidu ima 20 milijardi kuna vrijedne projekte, koji su doduše, u različitom stupnju pripremljenosti.

Dodao je da će u godinu i pol dana ugovoriti četiri milijarde kuna vrijedne projekte, za što je država samo ove godine izdvojila 350 milijuna kuna.

Riječ je o projektima obnove pruge, desetak regionalnih odlagališta otpada, desetak projekata odvodnje i vodovoda, projekti inovacija u malom i srednjem poduzetništvu, ali i u znanstvenim institucijama. Također je dodao da je ključno ostvariti projekte koji će generirati suradnju gospodarstva i akademske zajednice.

 

Pročitajte više