John Kerry i u Vatikanu pokušava pronaći rješenje za situaciju na Bliskom istoku

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry stiže u utorak u posjet Rimu gdje će se u Vatikanu sastati s visokim dužnosnicima kako bi razgovarali o mirovnom procesu na Bliskom istoku, prije prvog posjeta pape Franje Svetoj Zemlji u svibnju.

John Kerry će se sastati s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom s kojim će "razgovarati o važnim vanjskopolitičkim temama, napose u vezi s mirovnim procesom na Bliskom istoku gdje se Papin glas snažno čuje, o siromaštvu i o humanitarnim pitanjima", rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta.

Kerry, katolik, dolazi u Rim iz Pariza gdje je sudjelovao u pregovorima o sirijskoj krizi prije nego otputuje u Kuvajt na donatorsku konferenciju o Siriji.

Papa Franjo (77) koji je već uputio više apela za mir na Bliskom istoku, objavio je 5. siječnja da će od 24. do 26. svibnja boraviti u apostolskom pohodu Svetoj Zemlji, Amanu, Betlehemu i Jeruzalemu, ističući da će to putovanje biti ekumenskog karaktera.

Kerry je u zadnje vrijeme više puta boravio na Bliskom istoku pokušavajući privoljeti Izrael i Palestince da sklope "okvirni dogovor" kojim će utvrditi smjernice za konačno rješenje granica, sigurnosti, statusa Jeruzalema i sudbine palestinskih izbjeglica.

Pročitajte više