Josipović: Curenju informacija prema mafiji stat ćemo na kraj

"CURENJU informacija prema krim miljeu stat ćemo na kraj", odlučno je danas poručio predsjednik Ivo Josipović komentirajući napise da je kod nedavno uhićene trojke osumnjičene za kupovanje informacija pronađeno 50 kilograma tajnih dokumenata.

"Prva je zadaća zatvoriti kanale curenja informacija iz tijela kaznenog progona prema kriminalnom miljeu i to će se sada sasvim sigurno učiniti. Ne smije se dopustiti da informacije cure prema mafiji", istaknuo je Josipović.

Josipović o prognozi pada BDP-a: Izlaz iz krize je dugotrajan proces, ali treba aktivnije raditi na promjenama

"Izlaz iz krize dugotrajan je proces, ne radi se tu o jednom potezu, no ipak treba aktivnije raditi na promjenama", reakcija je to predsjednika Ive Josipovića na jučerašnje kritike guvernera HNB-a Borisa Vujčića na račun ekonomske politike Vlade. Predsjednik ističe kako pozitivnih pomaka ima.

"Za primjer, reći ću da je vrlo dobro primljen Zakon o poticanju ulaganja. Imao sam prilike razgovarati i s inozemnim veleposlanicima koji su pokazali veliki interes. Isto tako, u okviru gospodarske diplomacije otvaraju se neki novi kontakti", istaknuo je Josipović.

Karamarko: Unatoč aferama, moramo se baviti gospodarstvom

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko također je komentirao guvernerove kritike.

"Hvala gospodinu guverneru. Bilo je vrijeme da i on kaže ono što svi govorimo, jer unatoč svim problemima, aferama, izlistima i tako dalje, svi skupa se moramo baviti gospodarstvom i kvalitetom života u ovoj zemlji", rekao je.

Podsjećamo, guverner HNB-a Boris Vujčić jučer se složio s prognozom EBRD-a o padu BDP-a od 1,9 posto u 2012. godini.

Pred Hrvatskom su, kaže Vujčić, dva imperativa. Prvo je očuvanje makroekonomske stabilnosti za koju smatra da ga Vlada može ostvariti, a drugo je iznalaženje novog modela rasta koji se više ne smije bazirati na javnoj i privatnoj potrošnji, već isključivo na priljevu stranog kapitala. I po tom pitanju, smatra Vujčić, Vlada je zakazala.

Ipak je pohvalio fiskalnu konsolidaciju Vlade zbog koje je očuvan kreditni rejting upozorivši da se iduće godine mora smanjiti javna potrošnja.

Pročitajte više