Josipović: Imam puno više prijatelja nego neprijatelja

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović danas obilježava treću godišnjicu mandata. Ocijenio je dosad učinjeno i najavio što će biti u fokusu u iduće dvije godine na Pantovčaku.

Na pitanje ima li danas više prijatelja ili neprijatelja u odnosu na vrijeme kad nije bio predsjednik, Josipović je odgovorio: "Mislim da imam puno puno više prijatelja nego neprijatelja. Mislim da se taj omjer znatno povećao u korist prijatelja, iako stekao sam i neke protivnike političke, radije bih tako rekao, nego neprijatelje", kazao je Josipović.

"Pravednost je cilj koju ne može ostvariti nijedna generacija, koja je idealna i na kojoj svi moramo raditi"

Odbacio je kritike da je neodlučan i naglasio da su njegovi stavovi i izjave uvijek vrlo jasni. "Potpuno je vidljivo da ih ne razumiju samo oni koji ih ne žele razumjeti, a takvima ja ne mogu pomoći", rekao je šef države. Kaže da mu regija nije ispala iz fokusa i da i dalje ostaje jedan od prioriteta. Najavio je skori posjet Bosni i Hercegovini, ali i susret sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. A sa srbijanskim kolegom, kaže, sastat će se kad dođe vrijeme i kad budu mogli poslati kvalitetnu poruku građanima u Hrvatskoj i Srbiji.

Osim regije, u prvom planu i u iduće dvije godine bit će mu hrvatski europski put. Unatoč skučenim ovlastima, predsjednik kaže da mu je na domaćem planu jako važna pravednost. "Pravednost je cilj koju ne može ostvariti nijedna generacija, koja je idealna i na kojoj svi moramo raditi", naglasio je Josipović.


Zadovoljan je što je uspio u prvom važnom koraku vezanom uz pretvorbu i privatizaciju. "Uspio sam, naravno, u dogovoru s političkim strankama i parlamentom i Vladom gospođe Kosor i oporbom koju je vodio sadašnji premijer Milanović, dogovoriti ustavne promjene o nezastarijevanju tog megakriminala u pretvorbi i privatizaciji i ratnom profiterstvu", pohvalio se predsjednik.

"Sve što imam reći premijeru, ja mu to kažem"

Zahvalio je vladama s kojima je dosad surađivao, nevladinom sektoru i građanima. Smatra da je dovoljno kritičan i da je nužno da predsjednik odoli napasti da bude oporba. Predsjednik, kaže, mora biti partner Vladi, ali i oporbi. Na pitanje hoće li predložiti sazivanje sjednice Vlade o teškoj gospodarskoj situaciji, Josipović je odgovorio da taj mehanizam i nije baš najsretnije rješenje. "Sve što imam reći premijeru, ja mu to kažem", rekao je šef države.

"Sasvim sigurno teško možete zamisliti da bi Vlada prihvaćala, a vidjeli smo to na primjeru predsjednika Mesića koji je predlagao pa Vlada nije pristala, na demonstraciju nezadovoljstva koje bi se tako iskazivalo", rekao je Josipović.

Kaže da sazivanje sjednice Vlade ima smisla samo u jednom slučaju. "Sazivanje Vlade kada nije mir, ja se nadam da nikad neću biti u prilici takvo što učiniti", zaključio je predsjednik Josipović.

Pročitajte više