Josipović: Svaki dan se susrećem s besmislenim zahtjevima o podacima, papirima, dozvolama...

Foto: Hina

"RASPRAVA o ustavnim promjenama tek se otvara, a uskoro će biti sazvan radni sastanak koji se tiče lokalne samouprave", poručio je predsjednik Ivo Josipović.

Na njemu će sudjelovati predstavnici lokalne samouprave i eksperti koji se bave tom temom, naglasio je Josipović koji u budućnosti očekuje efikasniji i bolji sustav.

"Mislim da nam je svima cilj naći jedan efikasniji i kvalitetniji model u kojem ćemo moći reći da s jedne strane imamo više decentralizacije, dakle više mogućnosti lokalnoj samoupravi da sama upravlja svojim životom, svojim poslovima, a tome naravno treba pridodati određenu odgovarajuću alokaciju sredstava."

No, Josipović pritom napominje:

"Mora postojati efikasni sustav koji će omogućiti centralnoj vlasti, dakle Vladi i Saboru, da, onda kada je to zaista važno, kada je potrebno, kada je u općem državnom interesu, donose i odgovarajuće odluke, da ih odluka lokalne samouprave ne ograničava kao što se to sada u nekim situacijama događa."

Na pitanje novinara znači li to da bismo onda trebali imati manje županija i općina, predsjednik odgovara:

"Vjerojatno bi se drukčije trebalo složiti cijelu priču, ali, kažem, riječ je o jednom složenom projektu o kojem tek počinjemo razgovarati."

Josipović bi ukinuo veliki broj pravila

Gospodarska situacija nije dobra, ustvrdio je predsjednik koji se svakodnevno sastaje s predstavnicima te branše, kojima, kako je ustvrdio, nije lako.


"Mi imamo taj problem dugo taloženih loših poteza ili nedostatka razvoja, rekao bih, i desetljećima. Ono što je potrebno sada, to svi znamo reći a malo je onih koji mogu donijeti odluke i znaju kakve odluke treba donijeti, to je zaista potaći gospodarstvo da živne, da se otvore nova radna mjesta."

Kao pravnik i laik u gospodarstvu Josipović bi ukinuo veliki broj pravila koji su disfunkcionalni i koji sprečavaju ljude da investiraju te da uredno i kvalitetno posluju.

"Svaki dan ja se osobno, kao i svi građani, susrećem s besmislenim zahtjevima o podacima ovim, papirima onim, dozvolama onim, i tu bi zaista trebalo učiniti odlučan korak."

Treba li onda Hrvatskoj neki novi Hitrorez, predsjednik odgovara:

"Rekao bih da stalno trebamo razmišljati o tome kako deregulirati, posebno tamo gdje je to besmisleno, određene društvene odnose. To nije stvar neke posebne kampanje, mislim da je to stvar, rekao bih, zdravog razuma i konstantnog rada u svakom od resora."

"Izađite na izbore, učinite to da oni kojima najviše vjerujete budu izabrani u Europski parlament"

Uoči nadolazećih EU izbora predsjednik je poručio građanima da je iznimno bitno da izađu na njih.


"Mislim da moramo osvijestiti da smo dio velike zajednice u kojoj dio odluka o našem životu donosimo ovdje, u našem Saboru putem zastupnika i naše Vlade, a da jedan dobar dio odluka donosimo zajedno s drugim zemljama u institucijama Europske unije."

Stoga nam ne može biti svejedno tko sjedi u Europskom parlamentu i drugim institucijama Europske unije, dodaje predsjednik Josipović.

"O tome ovisi kvaliteta našeg života, ovisi ostvarenje različitih ideala koje imamo i još jednom koristim priliku pozvati građane - izađite na izbore, učinite to da oni kojima najviše vjerujete budu izabrani u Europski parlament."

EU izbori održavaju se 25. svibnja.

Pročitajte više