Josipović primio NATO-vog generala Jeana-Paula Palmerosa

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je zapovjednika NATO zapovjedništva za transformaciju generala zbora Jeana-Paula Palomérosa, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u povodu povodu pete obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO-u, priopćeno je iz ureda predsjednika.

Na početku susreta, general Paloméros zahvalio je Republici Hrvatskoj na značajnom doprinosu kojeg je kao punopravna članica tijekom pet godina članstva pružila Savezu. Istaknuo je kako Hrvatska kontinuirano pruža potporu naporima NATO-a kako na globalnom planu tako i u regionalnim okvirima.

Zahvalio je i na doprinosu RH u NATO vođenim operacijama KFOR i ISAF, kao i na predanosti Hrvatske da, sukladno politici Saveza, nastavi svoj angažman u Afganistanu i nakon 2014. godine, prvenstveno u području školovanja i obuke afganistanskih sigurnosnih snaga.

Tijekom susreta naglašena je potreba zajedničkog napora svih saveznica i partnera na jačanju kohezije i objedinjavanju raspoloživih resursa, budući da ne postoji kategorija malih članica i malog doprinosa Savezu.

Naznačeno je kako će temeljem dosadašnjih uspješnih projekata modernizacije na polju nadzora i zaštite zračnog prostora (NATINADS), hrvatska strana nastaviti zajednički rad s državama partnerima u jugoistočnoj Europi, na polju implementacije NATO projekta BRAAD (Balkan Regional Approach to AirDefence).

Jednako tako, nastavit će se i projekt međunarodnog središta za obuku pilota u Zadru, kao jednog važnog projekta NATO država srednje Europe.

Pročitajte više