Kakav obrat: Ustavni sud presudio u korist bivših vlasnika zemlje na Prevlaci!

Foto: Park Prevlaka 

USTAVNI sud dao je za pravo bivšim vlasnicima zemlje na Prevlaci te se predmet vraća na Ministarstvu pravosuđa na ponovni postupak! Rezultat je to višegodišnje bitke vlasnika zemlje na krajnjem jugu Hrvatske, a formalni zahtjev prema Ustavnom sudu pokrenuo je o Ivo Đović iz Vitaljine. 




 
 
Naime, Republika Hrvatska u postupcima protiv bivših vlasnika zemlje na Prevlaci tvrdila je da je zemljište na Prevlaci oduzeto još za vrijeme Austro ugarske. Unatoč nizu dokaza ni jedna vlast počevši od one HDZ-ove pa do današnje Kukuriku koalcije nije to uzimala u obzir. 
 
"Ustavni sud naglašava da se prijašnji vlasnici odnosno njihovi zakonski nasljednici u tom i drugim njemu istovrsnim ili sličnim slučajevima moraju smatrati "isključenim prijašnjim vlasnicima" u smislu u kojem je to obrazloženo u točkama 15. i 15.2. obrazloženja ove odluke, pa se na njih Zakon o naknadi za oduzetu imovinu ne  primjenjuje. Isplata naknade za nekretnine izvlaštene na temelju Razvlastbene  odluke iz 1917., što je bila pretpostavka za upis te nekretnine u zemljišne knjige na ime državnog erara, dostatan je razlog za zaključak da su u odnosu na te nekretnine austro-ugarske vlasti okončale postupak izvlaštenja prije no što je sam postupak  eksproprijacije obustavljen 30. prosinca 1918. Stoga izvlaštenje tih nekretnina izlazi izvan vremenskog okvira Zakona o naknadi za oduzetu imovinu", stoji u presudi Ustavnog suda. 
 
Bivši vlasnici zemlje na Prevlaci već godinama tvrde kako im je građevinski lobi uz pomoć države i DORH-a oteo zemlju.  

Pročitajte više