Kako regija vidi smjenu: Linić krupna zvijerka pod istragom, nakon smjene slijede izbori?

Screenshot: nezavisne.com, B92.net

VIJEST o smjeni Slavka Linića s mjesta ministra financija u hrvatskoj vladi nije se u srijedu našla na naslovnicama dnevnih listova u Bosni i Hercegovini, no ipak je najznačajnija vanjskopolitička novost za većinu medija u toj zemlji otkako ju je u utorak objavio hrvatski premijer Zoran Milanović.


Tako, primjerice, sarajevsko "Oslobođenje" informaciju o tome donosi tek na petnaestoj stranici. Pod naslovom "Presuda na sastanku u četiri oka" navodi se kako je zapravo riječ o očekivanoj Milanovićevoj odluci. Ovaj list također ističe kako se u Hrvatskoj smjena Slavka Linića tumači kao snažni okršaj unutar samog SDP-a.

Bez posebnih komentara informaciju o smjeni ministra Linića kao najznačajniju vijest iz regije prenijele su i banjolučke "Nezavisne novine". Taj list konstatira kako su dosadašnjeg ministra financija funkcije stajale različite optužbe i sumnje. "Nezavisne" ističu i Milanovićevu konstataciju kako su u svemu ovome bitni predstojeći izbori za Europski parlament, no da su pritom još bitnije čiste ruke.

"Dnevni avaz" nije pak propustio priliku Linićevu smjenu pokušati staviti u kontekst unutarnjih političkih obračuna u BiH. Taj list, koji je zapravo stranačko glasilo Saveza za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić, već mjesecima je u verbalnom ratu s bosanskohercegovačkim SDP-om, a kratki komentar posvećen smjeni hrvatskog ministra financijska usmjeren je prije svega na njegovo članstvo u hrvatskom SDP-u.

"Novi SDP-ov aferaš", naslov je pod kojim se Linić u "Avazu" našao u rubrici "osoba dana". U tom listu ističu kako je Linić zapravo treća "krupna zvjerka" hrvatskog SDP-a koja je postala predmetom istrage pravosudnih tijela. Time je, sugeriraju u "Avazu" pozivajući se na procjene medija u Hrvatskoj, dokazano kako SDP postaje stranka ozbiljno obilježena korupcijskim aferama, a da istodobno nije napravila ništa na gospodarskom planu.

Slovenski mediji uz odlazak Linića ističu pad rejtinga vlade i SDP-a

Odluka premijera Zorana Milanovića da smijeni ministra financija Slavka Linića naišla je u srijedu na velik odjek i u slovenskim medijima koji u svojim prvim ocjenama upozoravaju da je rejting SDP-a i vlade u padu te ističu da se i u Hrvatskoj sada spominje mogućnost prijevremenih izbora.

Odlazak Linića iz vlade, koji je smijenjen zbog teških optužaba o tome da je oštetio državni proračun a bio je najpopularniji ministar, formiranje nove stranke Narodnih reformista na čelu s Radimirom Čačićem, ali i istraživanja koja pokazuju da više od 60 posto Hrvata ne podupire vladu te činjenica da je Karamarkov HDZ u zadnje vrijeme pretekao Milanovićev SDP okvir su u kojemu "mogućnost prijevremenih izbora u Hrvatskoj više nije zanemariva", navodi ljubljansko "Delo".


Linićev odlazak nesumnjivo će izazvati još veće pukotine u vladi pa i u premijerovoj stranci, navodi vodeći slovenski list.

"U SDP-u su navodno jako nezadovljni Milanovićevim načinom vođenja stranke, a nije neobično to što vladajućoj Kukuriku koaliciji vjeruje još samo 40 posto građana, te da je prvi put nakon 2008. u istom ispitivanju HDZ pretekao SDP za pola postotnog boda", navodi "Delo".

Uz pad popularnosti u javnosti, vlada i SDP imaju probleme i sa sindikatima koji tvrde da u dvije i pol godine otkako je sadašnja koalicija na vlasti ona nije ispunila predizborna obećanja te da umjesto interes građana štiti "njemačke financijske krugove i njihove interese" te da je "marioneta Berlina", navodi list.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da je Linića iz vlade odnijela najnovija afera sa Spačvom, koja je "prelila čašu" iako je njegov položaj u vladi u zadnje vrijeme i inače bio neizvjestan. "Nakon izbijanja afere, Milanović je smijenio Linića koji je navodno državni proračun oštetio za više od 3,5 milijuna eura, a Linića će naslijediti 38-godišnji zamjenik Boris Lalovac", navodi ljubljanski list.

"Položaj Linića više je puta do sada visio o niti. Milanović je sada stvar očito presjekao i prekinuo suradnju s čovjekom zbog kojega je vlada bila izložena brojnim aferama", navodi list, te dodaje da je riječ o petom ministru koji odlazi iz vlade otkako je počela djelovati.

List objavljuje i portret Slavka Linića s detaljima iz njegova bogate političke karijere, od gradonačelnika Rijeke i predsjednika riječkog kriznog štaba u vrijeme domovinskog rata, pa sve do ulaska u Račanovu pa kasnije i u Milanovićevu vladu, te postignuća koja je ostvario kao ministar, pri čemu posebno ističe da je njegova popularnost narasla nakon odlučne provedbe fiskalizacije, odnosno uvođenja fiskalnih blagajni i borbe sa sivom ekonomijom i poreznim neplatišama.

"Milanović je smijenio jednog od najpopularnijih ministara kojega je javnost podržavala posebno zbog uvođenja fiskalnih blagajni", navodi list.

Srpski mediji bez ozbiljnije pozornosti o Linićevoj smjeni

Smjena ministra financija u hrvatskoj vladi Slavka Linića nije u utorak i srijedu u srpskoj javnosti izazvala ozbiljniju pozornost, ali su o toj promjeni u timu premijera Zorana Milanovića izvijestili svi vodeći eletronički i tiskani mediji.

Pozivajući se na agencijska izvješća i hrvatske internetske portale te dopisnike beogradskih medija iz Zagreba, mediji prenose, među ostalim, da je Milanović smijenio Linića zbog sumnje da je oštetio državni proračun za 27 milijuna kuna ili oko 3,5 milijuna eura te da će Linićev resor preuzeti njegov dosadašnji pomoćnik Boris Lalovac.


U srpskim se medijima konstatira i da premijer Milanović na izvanrednoj konferenciji za tisak "nije dao jasan odgovor je li Linića smijenio ili je ministar sam podnio ostavku".

"Ovo je politička odluka i pitanje njegove smjene je tehničko pitanje. Hoće li Linić ostati zastupnik u Saboru, to je njegova odluka", citiraju beogradski mediji Milanovića, navodeći kako je Liniću stavio do znanja da u njega više nema povjerenja pa tako ne mogu ni nastaviti zajedničku suradnju.

U pojedinim medijima koji nešto opširnije izvješćuju o Linićevoj smjeni navodi se i da je on šesti ministar koji je napustio vladu Zorana Milanovića, ali i prvi kojeg je hrvatski premijer zapravo smijenio, dok su ostali ili sami podnijeli ostavke ili otišli na druge dužnosti.

U izvješću agencije Tanjug, nešto detaljnijem od ostalih, koje prenose mediji u Srbiji, navodi se da je Linićeva smjena "visila u zraku" u povodu predstečajne nagodbe o vinkovačkoj "Spačvi", ali i da su napetosti između Milanovića i Linića izbile na površinu početkom godine sa slučajem Linićeva pomoćnika Branka Šegona, a kulminirale nedavnom ostavkom ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

O Linićevoj smjeni u Srbiji nije bilo službenih reakcija i ocjena, a korak više u rutinskim izvješćima napravio je jedino B92 na svojoj na internetskoj stranici naslovom "HR: Smena Linića uvod u izbore?".

Također, B92 prenio je i prvu izjavu Linića da prihvaća odluku premijera, ali je ne želi komentirati dok ne prođu izbori za Europski parlament 25. svibnja.

O Linićevoj smjeni B92 je na internetskoj stranici izvijestio opširnije od drugih prenoseći iz hrvatskih medija komentare pojedinih ministara i dužnosnika te predstavnika oporbe.

Pročitajte više