Kako se Vidošević razbacivao novcem: HGK u Dubrovniku po cijeni većoj od tržišne kupila stan bez čistih papira

Foto: Hina

INFORMACIJE o rastrošnosti Hrvatske gospodarske komore (HGK) pod vodstvom Nadana Vidoševića iz dana u dan pune medijske stupce. Najnovija takva priča dolazi iz Dubrovnika, gdje je HGK 1998. godine kupila stan za 272 tisuće eura, objavio je Dubrovački dnevnik.

Kako javlja Dubrovački dnevnik, stan je kupljen od Antuna Rudenjaka, kojeg su zatražili za komentar. No, Rudenjak nije bio raspoložen za razgovor o trgovanju s Komorom. "Niti se sjećam za koliko sam stan prodao, niti koliko je imao kvadrata", tvrdi Rudenjak.

Razlog zbog kojeg mu nije bilo do razgovora mogao bi ležati u činjenici da su mediji već pisali kako je HGK stan u Čingrijinoj kupio od firme Voss & Partners koja je u vlasništvu odvjetnika Denisa Orlića, inače Vidoševićevog prvog rođaka. Sjedište te tvrtke registrirano je upravo na adresi Pera Čingrije 6.

Orlić je, međutim, to demantirao. Tvrdi da je bio samo posrednik u kupoprodaji stana od 160 kvadrata kojeg je Komora, prema njegovim tvrdnjama, platila 1700 eura po kvadratu. Iz današnje perspektive to se možda ne čini kao pretjerana cijena. No, 1998. radilo se o razbacivanju novcem.

Kako je za Dubrovački dnevnik kazalo više stručnjaka iz agencija za nekretnine, koji su željeli ostati anonimni, razumna cijena za takav stan krajem 20. stoljeća bila bi oko 1000 eura po kvadratu.

Da se radi o sumnjivoj transakciji potvrdio je i uvid u zemljišne knjige. U njima stoji da je HGK na navedenoj adresi uknjižena na dva stana ukupne površine 142 kvadrata; stan u prizemlju ima 58 kvadrata, a stan na katu 74 kvadrata.

Također, iz HGK potvrđuju da je taj prostor upravo u postupku legalizacije. Kada se legalizacija završi, tvrde iz HGK, ukupno će na raspolaganju imati 160 kvadrata. Na koji će se način ukupna površina stana nakon legalizacije povećati, iz HGK nisu specificirali. Jasno je, međutim, da su dali pozamašnu svotu novca za stan koji čak nije imao ni čiste papire.

Pročitajte više