Kakva (r)evolucijska teorija: Dinosauri nisu vladali zemljom, već su živjeli u vodi!

UGLEDNI engleski biolog Brian Ford sa sveučilišta Cambridge ovih je dana uzburkao paleontološke krugove svojom novom tezom da su dinosauri bili primarno vodene životinje koje su većinu vremena provodile u jezerima, a ne na kopnu.

Svoje tvrdnje temelji na činjenici da su stopala dinosaura uglavnom mala, posebnu u odnosu na veličinu tijela, a da su im repovi dugački i široki. Kao takvi, oni nisu najpogodniji za hodanje po kopnu, ali jesu za navigaciju u vodi, smatra Ford.

Ford, koji je specijalizirao istraživanje matičnih ćelija, vjeruje da je objašnjenje i u tome što gotovo nikada nije pronađen trag repova, jer je rep dinosaurima bio iznad površine vode, piše Daily Mail- Njegova radikalna teorija sugerira i kako su stopala dinosaura bila u mulju pa su otisci vremenom presušili.

Ford smatra kako nema logike u tome da su dinosaurima veliki repovi služili isključivo za život na kopnu, te da su oni morali služiti nekoj većoj svrsi. Napominje kako ostale masivne kopnene životinje, poput slonova i nosoroga, u pravilu imaju male repove koji uglavnom ničemu ne služe.

"Moja teorija ima smisla kad o njoj razmislite. Veliki mišičavi rep je nepraktičan na kopnu, a i fosilni tragovi repova koji se vuku po zemlji nikada nisu pronađeni. Sva istraživanja, svi Hollywoodski filmovi, umjetnine, sve treba uraditi ponovo", kazao je Ford, čija je teorija objavljena u znanstvenom časopisu Laboratory News.

Iako su neki Fordovi kolege prihvatili njegovu naizgled suludu teoriju, neki su je znanstvenici, poput paleontologa Paula Barreta, dočekali s podsmijehom.

"Dinosauri su imali dovoljno snage u mišićima nogu za lagodno kretanje po kopnu, unatoč malim stopalima. Naprosto su bili 'projektirani" na takav način", kazao je Barrett.

Pročitajte više