Kakva je procedura? Država financira i do 80 posto energetske obnove kuća

Ilustracija: Shutterstock

FOND za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi projekt energetske obnove obiteljskih kuća koje čine 65 posto stambenog fonda Hrvatske. Projekt se provodi do 2020. godine, a ove je godine odobrena obnova 6000 kućanstava uz sufinanciranje u vrijednosti 160 milijuna kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost novac prosljeđuje jedinicama lokalne samouprave, a ostatak posla je na njima. Ove godine u projekt se uključilo 180 jedinica lokalne i regionalne samouprave - 11 županija, 69 gradova i 100 općina. Uz sufinanciranje i do 80 posto troškova energetske obnove kuća može se obaviti više zahvata na kući ili samo jedan, rekao je u razgovoru za Media servis direktor Fonda Sven Mueller.

"Mogu kombinirati mjere za zaštitu fasade, obnovu izolacije, zamjenu vanjske stolarije, može se kombinirati i s ugradnjom panela solarnih i s kolektorima i vjetrogeneratorima. I jedna i druga mjera je dozvoljena ovisno je li općina ili grad aplicirala za mjere. Mogu se kombinirati i zbrajati poticaji koje dodjeljujemo", rekao je Mueller. Na područjima posebne državne skrbi i otocima odobrava se sufinanciranje i do 80 posto troškova.

Fond financira između 40 i 80 posto, A općina i grad daju 10, 5 ili 2,5 posto

"Ovisi gdje se objekt nalazi, Fond financira između 40 i 80 posto, još općina i grad daju 10, 5 ili 2,5 posto ovisno gdje se objekt nalazi. Na područjima posebne državne skrbi i otocima će Fond zajedno s lokalnom samoupravom dati čak 82,5 posto, a građani samo 17 posto, a pojedinačni iznosi idu od 12 do 60 tisuća kuna. Uvjet je da je kuća legalizirana, a procedura je jednostavna", kaže Mueller.

"Građani se moraju javiti s dokazom da je objekt legalan, moraju imati jednostavan opis mjere koju žele napraviti i onda će općina, grad ili županija sistemom bodovanja dodijeliti ugovor. Dobit će vaučere, sami će odabrati izvođače, projektante, a općina će im dati na raspolaganje stručni nadzor. Jednostavna je procedura, ne treba puno papira, u svakom slučaju objekt mora biti legalan i mora vlasnik dati suglasnost da se objekt obnovi"Tko će dobiti novac, a tko ne, odlučuju jedinice lokalne i regionalne samouprave. U prednosti su oni čija je kuća u lošijem stanju po pitanju energetske učinkovitosti.

"Ako je objekt građen prije 1987. godine kada nije bilo zakonski određeno da mora biti izolirana zgrada, normalno da oni imaju prednost i da će skupiti više bodova. Svi se mogu javiti, a lokalne samouprave će sastaviti listu prema uštedama (energije) i oni s najvećim uštedama će dobiti novac", rekao je Mueller.Sve informacije dostupne su na internet stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pročitajte više